Суд наклав арешт на "Квіти України". Будь-які види робіт на об'єкті заборонені

Суд наклав арешт на "Квіти України". Будь-які види робіт на об'єкті заборонені

Суд наклав арешт на "Квіти України". Будь-які види робіт на об'єкті заборонені
. Інстаграм save.kvity.ukrainy

Поліція наклала арешт на будівлю на період досудового слідства по справі щодо самоуправства. Це забороняє проводити з будівлею будь-які дії, зокрема демонтаж, будівництво тощо. Про це повідомили у Telegram-каналі "Зберегти Квіти України".

"Вітаємо всіх з першим кроком. Зараз консультуємось з юристами на тему того, що можемо і не можемо робити далі", – також повідомили активісти.

Як розповіла Суспільному юристка приватного акціонерного товариства "Квіти України", яка є власником будівлі, Ольга Файзієва, ані товариство, ані офіційні представники товариства не були попереджені ні про час розгляду, ні про місце, ні про саме подання прокурором Шевченківскього району відповідного клопотання про арешт будівлі.

"Більш того, як нещодавно дізналися працівники, що перебували на об'єкті, їм було вручено скорочену версію судового рішення у цій справі", — зазначила вона.

Файзієва зазначила, що наразі накладено арешт на будівлю, утім, попри те, що приватне акціонерне товариство "Квіти України" має намір виконати судові приписи, воно залишає за собою право відстоювати свою правову позицію.

Юристка зазначила, що наразі повного тексту рішення суду організацію не має.

Суд наклав арешт на "Квіти України". Будь-які види робіт на об'єкті заборонені
Антон Бернатович

12 липня міністр культури Олександр Ткаченко закликав негайно зупинити демонтаж будівлі колишнього магазину-оранжереї "Квіти України". Про це він також повідомив у своєму Telegram-каналі.

"Щодо будівлі "Квіти України". Сьогодні інспектор #МКІП відправився до будівлі, щоб повідомити забудовникам новини. Йдеться про припис, який забороняє будь-які будівельні роботи. Вручити документ особисто не вдалось, але ми вже працюємо над цим. Тим не менш – будь-які подальші дії є незаконними, адже дозвіл МКІП на будівельні роботи у забудовника відсутній", – написав міністр.

Якщо ви хочете допомогти зберегти будівлю, можете підписати відкритий лист; заповнити форму для чергування біля будівлі або надання будь-якої іншої волонтерської допомоги; або поширювати інформацію про це у соціальних мережах.

Що відомо

  • Проєкт будівлі "Квіти України" розробив народний архітектор України Микола Левчук, а в 1986 році він був відзначений премією Спілки архітекторів як будівля року. Споруда довгий час функціонувала як магазин-оранжерея.
  • Те, що будівлю збираються реконструювати, стало у червні 2021 року. Власник оприлюднив концепт перетворення "Квітів України" на офісний центр, який мав повністю змінити зовнішній вигляд будівлі.
  • Спочатку забудовник Олексій Пишний обіцяв співпрацювати з громадою, але невдовзі обірвав контакт.
  • Під час підготовчих робіт забудовник обрізав коріння 30-літнього винограду, зіпсувавши унікальний вигляд будинку, – той вже встиг повністю висохнути; та демонтував унікальні люстри та вітражі з інтер'єру.
  • 6 липня на Січових Стрільців, 49 відбувся мітинг на підтримку будівлі Квітів України та всього модернізму. Вимоги акції: реставрація будівлі, нова сучасна функція та статус пам’ятки архітектури.
На початок