Держкомтелерадіо пропонує продовжити санкції проти "антиукраїнських" видавництв

Держкомтелерадіо пропонує продовжити санкції проти "антиукраїнських" видавництв

Держкомтелерадіо пропонує продовжити санкції проти "антиукраїнських" видавництв
. Unsplash

Державний комітет України з питань телебачення і радіомовлення (Держкомтелерадіо) має намір ініціювати продовження санкцій стосовно дев'яти російських видавництв, термін дії яких закінчується в березні 2022 року. Про це повідомляють в преслужбі відомства.

Відповідно до рішення РНБО України, обмежувальні заходи було застосовано до 9 російських видавництв, які найбільше займалися виданням антиукраїнської літератури: "Эксмо", "АСТ", "Питер", "Центрполиграф", "Яуза", "Яуза-пресс", "Алгоритм", "Книжный мир" та "Вече".

"Для цих видавництв легальних шляхів потрапляння на український ринок не існує", – зазначили у Держкомтелерадіо.

Також за ініціативою відомства та за поданням СБУ до "Переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці" внесли дев’ять російських авторів: Всеволода Сахарова, Лева Вєршиніна, Олександра Широкорада, Олександра Терещенка, Михайла Полікарпова, Ростислава Іщенка, Олександра Тамонікова, Олександра Дугіна і Захара Прілєпіна.

З переліком книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі можна ознайомитись за посиланням. Станом на серпень 2021 року, до Переліку внесено 264 видання творів 171 автора, випущених у світ 64 видавцями.

Що відомо

  • У 2019 році Держкомтелерадіо надав 2322 відмови у видачі дозволів на ввезення видавничої продукції з Росії, запобігши потраплянню майже мільйона друкованих антиукраїнських видань.
  • У вересні мережа книжкових магазинів "Книгарня Є" переглянула свою позицію щодо підтримки виключно україномовних видань і розширюватиме асортимент російськомовних книг.
  • 19 жовтня Дарницький суд за позовом Віктора Медведчука заборонив розповсюдження книги про Стуса.
  • Видача дозволів на ввезення на територію України книжкової продукції з РФ відбувається відповідно до закону, який був ухвалений ВР наприкінці 2016 року. Цим законом передбачено, що дозволи на ввезення не надаються виключно книжкам антиукраїнського змісту, а також таким, що містять пропаганду на користь держави-агресора.
  • Державний комітет телебачення і радіомовлення за 2017-2019 роки та за четвертий квартал 2020 року дозволив ввезти в Україну 31 тисячу книг із Росії.
  • Держкомтелерадіо заборонив розповсюджувати та завозити в Україну три російські дитячі книжки через розповсюдження російського історичного наративу та пропаганду комуністичної символіки.
  • У травні 2021 року Держкомтелерадіо анулював 2226 дозволів на ввезення книг та іншої друкованої продукції з Росії. Дозволами на ці книжки раніше володіла компанія Yakaboo, проте вирішила відмовитись від них.
На початок