"Становить загрозу нацбезпеці": СБУ заборонила в'їзд другу Шишова ще наприкінці липня

"Становить загрозу нацбезпеці": СБУ заборонила в'їзд другу Шишова ще наприкінці липня

Доповнено
"Становить загрозу нацбезпеці": СБУ заборонила в'їзд другу Шишова ще наприкінці липня
. БДУ

Служба безпеки України заборонила в’їзд на територію України громадянину Білорусі Родіону Батуліну через те, що він "становить загрозу національній безпеці". Батулін – співзасновник ГО "Білоруський дім в Україні" і друг Віталія Шишова, якого знайшли мертвим 3 серпня в одному з парків Києва.

Наступного дня, 4 серпня, Батулін намагався в'їхати в Україну, але йому заборонили в'їзд.

Як повідомили Суспільному в СБУ, заборона винесена 23 липня 2021 року на основі "аргументованих даних, що дана особа може становити загрозу національній безпеці України".

"Родіон Батулін відомий своїми радикальними поглядами та провокаційними діями під час акцій протесту в Україні. В ході цих акцій, серед іншого, вдалося запобігти спробам радикалів спровокувати силові зіткнення з правоохоронцями", – заявили в СБУ.

Читайте також: Загибель Шишова. Що відомо про нього та "Білоруський дім в Україні"

Що говорить Батулін

Як розповів активіст у коментарі Суспільному, він виїхав з України на територію Євросоюзу ще 14 липня.

"14 липня я поїхав в ЄС у приватних справах. Необхідно було залагодити питання, що накопичилися з документами. Заодно зустріти старих друзів і знайомих, обговорити поточні загальні справи", – пояснив він.

За словами Батуліна, дізнавшись про загибель Шишова, він одразу вирушив в Україну.

"Я першим-ліпшим транспортом ("Спринтер" з робітниками) поїхав в Україну. Вночі на кордоні мене попросили почекати на якусь відповідь пару хвилин, потім ще пів години... Я попросив старшого зміни й пояснив, що мені необхідно бути в Києві. Що вбили главу організації, в якій я заступник. Справа резонансна, і все зрозуміли, що це про "повішеного Білоруса", – зазначив активіст.

Він розповів, що після трьох годин очікування старша зміни повідомила, що з 14 липня, дня виїзду з України, на нього накладена заборона на в’їзд.

"Підстави заборони їй не відомі, вона послалася на рішення СБУ. Я максимально швидко, щойно зміг знайти Wi-Fi, повідомив про це хлопців з БДУБілоруський дім в Україні? і на цьому поки інформація про розвиток подій мені не відома, тому що назад добираюся так само "не з комфортом" і без зв'язку", – пояснив Батулін.

Активіст додав, що вимагатиме скасування заборони на в’їзд.

"Планую докласти максимум зусиль для якнайшвидшого перегляду даної заборони. Треба простежити за перебігом слідства і судмедекспертизи. Так само багато тяганини з організації похорону. Дівчині Віталіка необхідна підтримка – зараз це життєво важливо", – наголосив він.

Батулін додав, що також необхідно провести 8 серпня річницю, присвячену до 9 серпня, початку народних протестів – Дня Єдності Білорусі.

"Віталій монтував фільм до цієї дати й горів ідеєю вийти на новий рівень консолідації діаспори білорусів в Україні. Треба не дивлячись ні на що згуртувати білорусів, нехай і в такі трагічні дні", – підсумував активіст.

Родіон Батулін – співзасновник ГО "Білоруський дім в Україні". На сайті “БДУ” зазначається, що це – неприбуткова громадська організація, створена для допомоги білорусам та всім постраждалим від "режиму Лукашенка" в Україні, зокрема у пошуку житла та легалізації білорусів в Україні. Сам Батулін в коментарі Суспільному повідомляв, що він служив в батальйоні "Азов", притримується націоналістичних, правих поглядів.

Що відомо

  • 2 серпня голова громадської організації "Білоруський дім в Україні" Віталій Шишов зник, після виходу на пробіжку у Києві.
  • Наступного дня Шишов був знайдений повішеним в одному з київських парків, неподалік від місця його проживання. Голова Національної поліції Ігор Клименко розповів про те, як і в якому стані знайшли тіло повішеного Шишова і заявив, що поліція має дві основні версії його смерті: самогубство й умисне вбивство, імітоване під самогубство.
  • Після загибелі Шишова президент Зеленський доручив СБУ і МВС "захистити білорусів в Україні".
Читайте також: "Міжнародний тероризм від Лукашенка". Як світ реагує на вбивство голови Білоруського дому

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок