Лікарі Курахівської лікарні не отримують виплат за роботу з хворими на COVID-19

Лікарі Курахівської лікарні не отримують виплат за роботу з хворими на COVID-19

Лікарі Курахівської лікарні не отримують виплат за роботу з хворими на COVID-19
. фото: Суспільне Донбас

Медики, які працюють у ковідному відділенні Курахівської лікарні, третій місяць не отримують доплат, передбачених за боротьбу із коронавірусом. З цього приводу вони звернулись до поліції та прокуратури.

Як розповіда Суспільному медсестра інфекційного відділення Курахівської лікарні Олена Какліс, тут лікарі працюють на півтори ставки. весною, коли пацієнтів було більше, дві медсестри обслуговували до 45 хворих.

"Нам все обіцяли виплатити ковідні доплати за квітень, травень, червень, липень. В результаті ми отримали за травень, і то 50 відсотків", — розказала жінка.

Виплати за роботу з хворими на коронавірус медичним закладам виплачує Національна служба здоров’я України. Ці виплати можуть сягати до 300 відсотків від зарплати.

За словами директора Курахівської лікарні Ігоря Корчака, ковідний пакет з Національною службою здоров'я України лікарня підписала два тижні назад. Як тільки надійдуть гроші на рахунок лікарні, медики отримають доплати, але менше ніж 300%.

"По ковідному пакету спеціальні коефіцієнти розраховуються. Якщо виписано за місяць на одну команду, а їх чотири-десять чоловік, то там ковідний коефіцієнт – 0,3, якщо від 10 до 30, то там одиниця, це 2 мільйони з копійками. Якщо всім по 300 відсотків, то ні за що буде купляти ліки, які ми повинні купляти з цього пакету, і нічим буде годувати хворих", — пояснює Корчак.

За словами юриста Олександра Магдаліця, відсоток виплат за роботу з хворими на COVID-19 визначає керівник медичної установи, вони не можуть перевищувати 300% від зарплати.

"Якщо спиратися на виплату ковідної заборгованості, то у Постанові від 2020 року вказано, що такі дії формуються суто керівником медичної установи й мають межі до 300 відсотків від зарплати, не вище того", — пояснив юрист.

Медики інфекційного відділення направили колективне звернення щодо припинення виплат за роботу з хворими на COVID-19 до Покровської окружної прокуратури.

Речниця прокуратури Донеччини Анастасія Мєдвєдєва розказала Суспільному, що прокуратура скерувала звернення лікарів до Департаменту охорони здоров’я Донецької обласної державної адміністрації та Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

Суспільне надіслало запит до Національної служби здоров’я України стосовно цієї ситуації.

Читайте нас у Telegram: усі новини Донбасу

На початок