У Харкові відновлюють зруйнований балкон художнього музею: як це виглядає

У Харкові відновлюють зруйнований балкон художнього музею: як це виглядає

У Харкові відновлюють зруйнований балкон художнього музею: як це виглядає
. Суспільне Харків

Харківський художній музей відновлює обвалений торік балкон. У депутатів Харківської міськради та фахівців в області архітектури є питання до якості реставрації.

Відновлення балкону розпочали днями за проєктом ремонтно-реставраційних робіт, розповіла Суспільному директорка закладу Валентина Мизгіна.

"Гроші на роботи — з обласного бюджету, 243 000 грн. Називається це ремонтно-реставраційні роботи. Розробили проєкт, це ж не просто так почали будувати балкон. Є проєктно-кошторисна документація", — сказала Мизгіна.

На питання, чи матиме балкон після ремонту первинний вигляд, Мизгіна відповіла: "Звичайно, це ж пам’ятка архітектури”.

У Харкові відновлюють зруйнований балкон художнього музею: як він виглядає
Як балкон виглядає 3 серпня 2021 року (ліворуч) і як виглядав 19 лютого 2020 року (праворуч). Суспільне Харків

Суспільне звернулося за коментарем до харківської архітекторки-реставраторки Катерини Кублицької. За її словами, пропорції нового балкону музею не відповідають пропорціям автентичного.

"Це можна побачити по старих й старовинних фото — прорізи в автентичних парапетах значно більші (це те, що впадає в очі у першу чергу)", — звернула увагу Кублицька.

За її словами, виконання такого проєкту вимагає від будівельників найвищої кваліфікації, оскільки йдеться про пам'ятку архітектури. А "те, що можна побачити наразі, не може вважатися грамотним рішенням".

"Згідно з даними на Prozorro, у кошторисіНа сайті Prozorro є інформація про ремонт (реставраційний) частини (балкону) пам'ятки архітектури та історії місцевого значення за адресою: м. Харків, вул. Жон Мироносиць, буд. 9 літ. "А-2". Договір укладено на 170 119 грн з КП "Харківське ремонтно-будівельне підприємство". в цих роботах немає газоблоку. За проєктом і кошторисом, геометрія та пластика балкону повинна формуватися шляхом лиття з бетону, залізобетонна конструкція", — прокоментувала архітекторка.

Архітекторка припускає, що декор балкону, ймовірно, виконуватимуть не зі спеціальних пластичних сумішей, а з пінопласту.

"Такий пінопластовий декор має гарантійний експлуатаційний строк 30 років за умови дотримання технології монтажу, можливість його продовження полягає у грамотній та дбайливій експлуатації", — зазначила Катерина Кублицька.

Вона також зауважила, що в порушення вимог на місці робіт немає інформаційного щита з інформацією про замовника, проєктувальника, технічного та авторського наглядів, генпідрядника, дозволи та терміни виконання робіт.

Занепокоєння якістю ремонту висловила ексдепутатка Харківської міськради Олена Горошко.

Депутат Харківської міськради Дмитро Булах повідомив у Facebook, що говорив про балкон музею на засіданні комісії з топоніміки та збереженні історико-культурного середовища.

За його словами, депутати звернуться до профільного департаменту та музею з питанням "про неприпустимість реконструкції в такому вигляді".

Доповнено 22:30. Балкон Харківського художнього музею відновлюють "у суворій відповідності до проєкту замовника", кажуть у Харківській міськраді.

Що відомо

  • Балкон будівлі виставкової зали Харківського художнього музею обвалився взимку 2020 року. Демонтувати його розпочали у лютому.
  • Будівля музею — пам’ятка архітектури місцевого значення. Її звели понад 100 років тому за проєктом архітектора Олексія Бекетова.
На початок