Фільм про Національний художній музей України вийде в серпні

Фільм про Національний художній музей України вийде в серпні

Фільм про Національний художній музей України вийде в серпні
.

Режисер Андрій Загданський на Facebook-сторінці повідомив, що прем'єра документального фільму про Національний художній музей України запланована на серпень 2021 року.

Як пише Загданський, що прем'єра фільму "Національний музей" мала відбутися у березні 2020 року в Києві на фестивалі Docudays. Проте у зв'язку з пандемією захід перенесли в онлайн-формат, а прем'єру вирішено було перенести – повідомляє один із засновників фестивалю та продюсер фільму Генадій Кофман.

"Потім прем'єра переїхала на Одеський міжнародний кінофестиваль, але ми після довгих роздумів вирішили, що прем'єра в режимі online – це не прем'єра, а невідомо що", – повідомляє режисер. За його словами, ідея зняти цю стрічка прийшла до нього після Революції Гідності.

"Національний музей" – це портрет Національного художнього музею, де зберігається та експонується мистецтво України, і не меншою мірою – її історія. Режисер зафіксував процес дорослішання музею, особливо відчутний протягом останніх років його роботи.

“Безліч обставин спонукали мене розпочати цей проєкт. Наприклад, моя ще студентська любов до українського авангарду. Крім особистого й сентиментального, я переконаний, що в сучасному суспільстві музеї, як і бібліотеки, стають новими "секулярними" храмами", – розповів режисер.

Пів року (з грудня 2018 по червень 2019) команда режисера спостерігала за життям NAMU – від підготовки та відкриття виставки "Явлення. Пам'ятки Братського монастиря" до монтажу виставку "Олександр Богомазов: Творча лабораторія".

"Від українського бароко до українського авангарду – оповідна лінія фільму та символічний шлях українського мистецтва і, здається, самої України", – вказано в описі стрічки.

Читайте також

PinchukArtCentre та NAMU розпочали лекторій з українського та світового мистецтва

Як українські музеї змінюються і ставлять рекорди з онлайн-відвідувань у часи пандемії

Куди піти дивитись сучасне мистцетво: виставкові простори в Україні

На початок