Верховна рада збереться на позачергове засідання 20 липня на прохання Зеленського

Верховна рада збереться на позачергове засідання 20 липня на прохання Зеленського

Верховна рада збереться на позачергове засідання 20 липня на прохання Зеленського
. rada.gov.ua

20 липня Верховна рада проведе позачергове засідання на прохання президента Володимира Зеленського.

Про це повідомив Радіо Свобода голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

"Ми очікуємо, що воно відбудеться о 14-й годині. Просити скликати засідання буде президент. Там будуть розглядатися виключно проєкти постанов про скасування рішень щодо голосування Верховної ради щодо судової реформи", – розповів Корнієнко.

За його словами, на позачерговому засіданні народні депутати розглянуть наступні законопроєкти:

  • 3711-д "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування";
  • 5068 "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя";
  • 5069 "Про внесення змін до статті 188-32 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя";
  • Постанову щодо законопроєкту 3822 "Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності".

Що відомо

  • 14 липня Верховна рада у другому читанні підтримала президентський законопроєкт про призначення на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів відомства, а також про адміністративну відповідальність за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора ВРП.
  • 8 липня президент Володимир Зеленський наклав вето на проєкт закону, який передбачає перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів, та вніс власні пропозиції щодо документа.
  • 6 жовтня 2019 року Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт Зеленського про судову реформу.
  • Судова реформа передбачала скорочення кількості суддів Верховного суду з 200 до 100, запроваджувала новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створювала при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики, а також розширювала список посад, на які поширюється люстрація.
  • Конституційний суд визнав неконституційними низку положень цієї реформи.
  • 22 червня Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про судоустрій та статус суддів. Він повинен узгодити законодавство з рішеннями Конституційного суду. У новому законопроєкт скасовується норма про скорочення суддів Верховного суду (за реформою Зеленського склад ВС скоротився з 200 до 100 суддів) і рішення про скорочення їхньої зарплати. Рада прийняла цей законопроєкт 16 жовтня 2020 року.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок