Руйнують будинок чи міняють вікна: що відбувається із черкаською пам'яткою архітектури

Руйнують будинок чи міняють вікна: що відбувається із черкаською пам'яткою архітектури

Руйнують будинок чи міняють вікна: що відбувається із черкаською пам'яткою архітектури
. Суспільне Черкаси - Тетяна Рева

Цеглу із будинку робітники вивантажують та складають знову біля вікон. Довкола видно залишки будівельного сміття. Черкаський археолог Михайло Сиволап пояснив, що кожен будинок, який був збудований понад сто років, має охоронятись, а зараз порушується закон.

Черкасець Валентин Титаренко мешкає поруч та прийшов сюди як тільки дізнався, що по Байди Вишневецького 2 відбуваються будівельні роботи:

"Я, в тому числі з іншими сусідами, опікуємося цим будинком. Опікуємся з точки зору того, щоб його не знищив забудовник, який має свої плани і реалізує їх за допомогою лома і кувалди".

Чоловік пояснив, що має всі документи – клопітка робота місцевих жителів, завдяки якій будинку цьогоріч надали офіційний статус. Допомагала в цьому і Вікторія Духота. Жінка мешкає поруч:

"Минулого року ми тут організовували концерт просто неба, співали, говорили як важливо зберігати ці крихти історичних пам’яток".

Руйнують будинок чи міняють вікна: що відбувається із черкаською пам'яткою архітектури
Суспільне Черкаси

Аби завадити будівельним роботам Валентин Титаренко викликав поліцію:

"Ми їх зупинили, наразі викликали слідчо-оперативну групу для встановлення всіх обставин".

Начальник відділу будівельної компанії "Надія", якій належить історичний будинок, Іван Рудик розповів, що тут хотіли замінити вікна:

"Місцевий орган культурною спадщини повинен зареєструвати будівлю як об'єкт пам'ятку архітектури місцевого значення. Коли будівля внесена в реєстр, має бути протокол наукової ради, після чого пам'ятка вноситься в реєстр. Після внесення в реєстр будівлі присвоюється номер (наразі пам'ятка його немає) і вже тоді Управління культури повинне з нами заключити договір. Тільки тоді ми зобов'язані охороняти пам'ятку, а нарзі цього ж немає".

Руйнують будинок чи міняють вікна: що відбувається із черкаською пам'яткою архітектури
Суспільне Черкаси

Начальниця відділу охорони культурної спадщини Наталія Осипенко підтвердила, що будинок – пам’ятка архітектури місцевого значення.

Прокурор Дмитро Пидорич додав, що нині черкаською окружною прокуратурою подано позов до адміністративного суду.

"Власник має ініціювати питання про охорону пам'ятки архітектури. На даний час справа перебуває на розгляді суду. Рішення по ній ще не прийнято".

вікно
Суспільне Черкаси

Археолог Михайло Сиволап пояснив, яке історичне значення має будинок:

"Це будівля 1903 року побудови, яка належала черкаському адвокату, поляку за походженням Вацлаву Кринському. Особняк достатньо великих розмірів, є, так званим, представником типової фонової забудови. Тобто він характерний для забудови Черкас початку 20 століття і заможних черкащан, і у той же час носить риси характерні для містян. Тобто навіть в ті часи це не був рядовий будинок, а нині будівля має статус пам'ятки архітерктури. Ще з 90-их років будівля була занесена до списку із 140 будівель, які обов'язково мають бути збереженим і яким має бути надано статус пам'яток. Але, завдяки деяким чиновникам, лише за більше ніж 30 років не був переведений із статусу нововиявлених пам'яток у статус пам'ятки. І тільки для цієї будівлі цього року вдалось це зробити. Із того списку лишилось ледь більше сотні будівель, оскільки, користуючись відсутністю статусу пам’ятки, подібні будівлі зносились".

вікно
Суспільне Черкаси

"Я був учасником розкопок, які проводились минулого року, і просто у дворі цього будинку був виявлений культурний шар, віком 1500-2000 років. І так вийшло, що ми потрапили на територію черкаського замку шістнадцятого століття. На жаль, розкопано було лише частину території. А оскільки там збираються щось будувати, то необхідно всю територію розкопати. У нормальній країні кожний квадратний метр спочатку був би розкопаний вручну архітекторами", — додав Михайло Сиволап.

вікно
Суспільне Черкаси - Тетяна Рева

"Якщо взяти для порівняння Кіровоград, у якого історія значно менша, то він має більшу кількість історичних будівель, а все тому, що їх там бережуть", — розповів пан Михайло.

Археолог додав, що найдавніша історія нашого міста лежить на цій частині території і тут знаходяться давні історичні будівлі. Тому втрата кожної з них — це втрата історичного комплексу.

Авторка Тетяна Рева

Що відомо

  • "Житловий будинок пристава Табачнікова (Особняк Вацлава Кринського)" у Черкасах внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Про це Суспільному 7 квітня 2021 року повідомила очільниця Управління культури та охорони культурної спадщини Людмила Фіть.
  • На місці будинку по вулиці Байди Вишневецького, 2 планували звести багатоповерхівку. Скасувати містобудівні умови, аби не допустити знищення цього будинку у Черкасах, 30 квітня вирішили на засіданні виконавчого комітету міськради. Через те, що територія, де розташований будинок – частина заповідних Черкаських берегових схилів.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок