Архітектурну пам’ятку в історичному центрі Черкас збережуть

Архітектурну пам’ятку в історичному центрі Черкас збережуть

Архітектурну пам’ятку в історичному центрі Черкас збережуть
.

Скасувати містобудівні умови, аби не допустити знищення будинку по вулиці Байди Вишневецького, 2 у Черкасах, 30 квітня вирішили на засіданні виконавчого комітету міськради.

Справа в тому, що територія, де розташований будинок – частина заповідних Черкаських берегових схилів. Паркан навколо будинку встановили на початку тижня. Там планували звести багатоповерхівку.

Архітектурну пам’ятку в історичному центрі Черкас збережуть
Архітектурну пам’ятку в історичному центрі Черкас збережуть.

Про те, що цей будинок по вулиці Байди Вишнивецького, 2 – колишній особняк юриста Вацлава Кринського. Побудований у Черкасах 1907-го року в історичному центрі, розповів археолог Михайло Сиволап.

– Поряд, менше ніж за 100 метрів від цього будинку Черкаси були засновані. Там був перший замок. І місце, де стоїть будинок – це частина найстаріших Черкас, – розповів археолог.

За словами археолога, це місце недосліджене наразі. У кожномі кубометрі землі – до десятка артефактів, тому, знищувати його забудовою не можливо.

Михайло Сиволап вважає, що потрібно ухвалити рішення, щоб на даному місці було заборонено без попередніх розкопок будь-які земляні роботи. Що б не можливо було навіть кабель прокласти.

Головний архітектор Черкас Віталій Чернуха пояснив, чому надав містобудівні умови фірмі-забудовнику.

– Законодавець визначив перелік, якщо я захочу додатково якийсь папірець отримать – той же ескіз забудови – це буде трактуватися як перевищення службових повноважень. Мені були надані усі відповідні документи, що земля їхня, майно їхнє,– розповів головний архітектор.

30 квітня виконком Черкаської міської ради ухвалив рішення скасувати ці містобудівні умови.

Нині паркан, що огороджував будинок по Байди Вишнивецького зняли. Керівник управління інспектування Черкаської міськради Станіслав Коломієць прокоментував це так.

– Як мені повідомив представник власника, дану будівлю не будуть зносити, що її реконструюють і вона залишиться як пам’ятка архітектури,– зазначив керівник управління інспектування .

Представники фірми-забудовника коментувати ситуацію телефоном відмовились.

Тетяна Сірник все життя мешкає навпроти історичного будинку. Говорить, такому рішенню міськради радіє.

– Це історичний будинок. І про нього говорять у екскурсіях. Тут же було замчище. Ми були не згідні з цим рішенням і раді, що одстояли таку чудову місцину нашу,– зазначила пані Тетяна.

Авторка Тетяна Рева

На початок