Як працюватиме ринок землі ‒ пояснює миколаївська адвокатка

Як працюватиме ринок землі ‒ пояснює миколаївська адвокатка

Як працюватиме ринок землі ‒ пояснює миколаївська адвокатка
. Колаж Єлизавети Усатенко

З 1-го липня в Україні почав працювати ринок землі ‒ тепер продати або придбати можна практично всі землі сільськогосподарського призначення. Як працюватиме ринок землі в Миколаївській області, розповіла в ефірі Українського радіо Миколаїв адвокатка, очільниця відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Ганна Гоголєва.

Зі слів Ганни Гоголєвої, ринок землі отримав як прихильників, так і супротивників. Основні аргументи останніх: землю заберуть за безцінь; землю скуплять олігархи або заберуть іноземці.

"У нас недосконала судова система, правоохоронних органів, тому десь противники закону мають сенс. Проте, якщо звернемось до контраргументів, ознайомившись з цим законом, можна виділити, що створення ринку землі ніяк не вплине на права власності громадян, вони будуть захищені системою. Заборона розпоряджатися своєю власністю ‒це суперечить європейським стандартам", ‒ сказала Ганна Гоголєва.

За словами адвокатки, є три основні критерії права власності: право володіти, користуватися і розпоряджатися. Суб'єктами права власності землі є фізичні особи, територіальні громади і держава. Розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення зможуть тільки фізичні особи-власники сільськогосподарських земель.

Читайте також: "370 людей очікують на розпаювання земель “Племрепродуктора "Степове", що на Миколаївщині"

“Стосовно іноземців, вони можуть купувати землі, але не сільськогосподарського призначення. Землі сільськогосподарського призначення можуть купувати тільки фізичні особи і з червня 2023 року юридичні особи, зареєстровані на території України. Власником цієї юридичної особи має бути особа-українець”, ‒ розповіла Ганна Гоголєва.

Також заборона на володіння землями сільськогосподарського призначення розповсюджується на іноземців і юридичних осіб з іноземними інвестиціями, громадян держави-агресора, юридичні і фізичні особи, в яких не зазначений кінцевий бенефіціар і на осіб, стосовно яких застосовуються державні санкції.

Читайте нас у Telegram

Підписуйтеся на Суспільне Миколаїв у Viber

На початок