ТСК, яка розглядатиме справу "вагнерівців", обрала голову комісії

ТСК, яка розглядатиме справу "вагнерівців", обрала голову комісії

ТСК, яка розглядатиме справу "вагнерівців", обрала голову комісії
Мар'яна Безугла. УНІАН

Тимчасова слідча комісія Верховної ради, яка розслідує справу "вагнерівців" призначила секретаря.

ТСК очолила депутатка від "Слуги народу" Мар'яна Безугла.

"Наразі ми почали роботу. Уже наступного тижня ми продовжуємо і вже наступного тижня, я сподіваюсь, ми матимемо конкретну інформацію від Офісу генерального прокурора, головного управління та Служби безпеки. Була дискусія щодо того, в якому форматі проводити. Все-таки члени прийшли до закритого формату проведення засідань", — розповіла Безугла.

Вона зазначила, що для початку комісія має встановити, чи була взагалі спеціальна операція, чи є документи на підтвердження та що у них. За її словами, ТСК також подала запити, щоб з'ясувати яка була мета операції, якщо вона мала місце та чи були досягнуті цілі.

Окрім того, під час засідання комісія затвердила план роботи, питання доступу членів ТСК до державної таємниці. Наступне засідання відбудеться 16 липня, у якому візьмуть участь народний депутат Петро Порошенко, представники Служби безпеки та розвідки.

Що відомо

  • Український парламент 19 травня створив ТСК з розслідування можливих злочинів представників державної влади, що сприяли порушенню державного суверенітету та територіальної цілісності України, проте опозиційні фракції "Голос", "Батьківщина", "Європейська солідарність" не дали в неї своїх представників. Зокрема, "Голос" і "Європейська солідарність" наполягали на створенні ТСК, яка має розслідувати виключно "справу вагнерівців".
  • 29 липня 2020 року біля Мінська затримали 33 членів ПВК "Вагнера".
  • Україна заявила, що серед "вагнерівців" є 28 осіб, причетних до військових злочинів на Донбасі і СБУ зібрала достатньо доказів. Офіс генпрокурора направив до Білорусі офіційний запит про екстрадиційний арешт затриманих "вагнерівців". Відповідь ОГПУ не отримав.
  • За тиждень після українського запиту Білорусь віддала 32 "вагнерівців" Росії. В Офісі президента сприйняли це "з прикрістю".
  • Пізніше Путін назвав розміщення "вагнерівців" у Білорусі "спецоперацією США".
  • Журналіст Юрій Бутусов повідомив, що українські спецслужби більше року готували операцію із затримання "вагнерівців". Задля цього їх виманили до Білорусі. Проте, за словами журналіста, на нараді в Офісі президента силовики повідомили про фінальну стадію спецоперації, їх попросили відкласти її на кілька днів, після чого вона провалилася.
  • У СБУ та в Головному управлінні розвідки спростували свою причетність до підготовки цієї спецоперації, а керівник Офісу президента України Андрій Єрмак назвав заяви "спланованою дезінформацією". 14 вересня 2020 року біля будівлі Верховної ради влаштували акцію з вимогою створити тимчасову слідчу комісію для розслідування справи "вагнерівців".
  • Пізніше лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко заявив, що санкціонував проведення операції українських спецслужб із затримання бійців так званої приватної військової компанії "Вагнера" під час перебування верховним головнокомандувачем у 2018 році.
  • 15 березня Рада зареєструвала проєкт щодо створення ТСК у справі "вагнерівців" та "плівок Суркова".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок