У селі Копанки відновлюють церкву, яка згоріла на Різдво

У селі Копанки відновлюють церкву, яка згоріла на Різдво

У селі Копанки відновлюють церкву, яка згоріла на Різдво
. Смолінської селищної ради

У селі Копанки Новоукраїнського району почали відновлювати церкву, у якій сталася пожежа 7-го січня цього року. Про це розповів голова Смолінської громади Микола Мазура.

Нині звели фундамент та стіни. Далі будуватимуть дах та відновлюватимуть історичний вигляд храму, розповів благочинний церков Маловисківського округу Олександр Хомич.

"Ще дуже багато роботи. Ще фасадні та внутрішні роботи є, оздоблення. Також, від погоди залежить, коли закінчиться відновлення. У цьому році багато дощів і це ускладнює".

Скільки витратили на будівництво, не говорить.

Пожежа сталася через порушення правил пожежної безпеки під час користування опалювальним котлом. Така попередня версія служби з надзвичайних ситуацій в області, розповіла її речниця Оксана Мачак.

Голова Смолінської громади Микола Мазура розповів, чому могла статися пожежа.

"Наш місцевий меценат вирішив допомогти церкві і влаштував реконструкцію, не ламаючи її архітектуру. Вони дуже багато хороших речей там зробили. Одним із об'єктів реконструкції була система опалення. Її встановили з дотриманням пожежної безпеки. Але через, можливо, людський фактор чи з іншої причини, саме в тому місці почалась пожежа. Вранці люди побачили, що йде дим. А так, як церква дерев'яна, вогонь почав швидко розповсюджуватися. Я був там, коли її гасили, виносив речі. Тоді ще йшов дощ, але він не допоміг".

Фінансово допомогти відновити церкву не можуть, сказав Микола Мазура.

"У цієї церкви є власник – релігійна громада. Вони ведуть окрему господарську діяльність. Там є своя структура, яка цим займається. Ми можемо надати допомогу документально, зорієнтувати меценатів, організовувати людей. Коли йде мова про будівництво, рідко хто відмовляється. Приходять люди допомагати".

Що відомо

  • У селі Копанки Маловисківського району загорілася дерев’яна церква, 7-го січня, коли різдвяна служба.
  • Церкву святих рівноапостольних "Констянтина та Єлени" побудував засновник села Копанки Костянтин Палалов наприкінці XVIII ст. Храм був двокупольний з дзвіницею. З часом дзвіницю зруйнували.
  • У 1921 році церкву закрили і передали місцевому колгоспу, який використовував її, як складське приміщення.
  • У 1990 році церква була реставрована колгоспом імені Шевченка села Копанки.
  • Церкву "Констянтина та Єлени" періодично ремонтували, але будівля почала руйнуватися та була майже непридатною для проведення богослужінь.
  • За підтримки меценатів у 2020 році у церкві зробили капітальний ремонт. Роботи проводилися як в середині храму, так і ззовні. Відновлення храму здійснювалося під наглядом Відділу будівництва та архітектури Кіровоградської єпархії Української православної церкви.
  • Церква є пам'ятником архітектури XIX століття.
На початок