Санкції проти Білорусі: до США і ЄС приєдналися ще сім країн

Санкції проти Білорусі: до США і ЄС приєдналися ще сім країн

Санкції проти Білорусі: до США і ЄС приєдналися ще сім країн
. Верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. Фото: europarl.europa.eu

22 червня сім європейських держав, що не входять до Європейського Союзу, приєдналися до санкцій проти Білорусі щодо закриття повітряного простору і заборони польотів для літаків її авіакомпаній. 21 червня Рада міністрів закордонних справ Європейського союзу та Міністерство фінансів США погодили новий пакет санкцій проти Білорусі після захоплення рейсу Ryanair та арешту Романа Протасевича.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Сім європейських держав, що не входять до ЄС, заборонили літакам авіакомпаній Білорусі приземлятися і злітати в їх аеропортах, а також пролітати над їхніми територіями", — йдеться у повідомленні.

Мова йде про: Албанію, Чорногорію, Північну Македонію, Сербію, а також Ісландію, Ліхтенштейн та Норвегію.

Читайте також: БелАЗ, КДБ та судді. ЄС та США наклали нові санкції на Білорусь

"Вони приєдналися до санкцій, що були прийняті 4 червня проти режиму Лукашенка усіма 27 державами ЄС. Така міра прийнята у відповідь на незаконні дії влади Білорусі, яка захопила й примусили до посадки пасажирський літак ірландської компанії Rianair для арешту свого політичного опонента (Романа Протасевича — ред.)", — додається у матеріалі.

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що сім країн забезпечать дотримання санкцій, прийнятих Радою ЄС і привітав таке рішення.

Що відомо

  • 21 червня Рада міністрів закордонних справ Європейського союзу та Міністерство фінансів США погодили новий пакет санкцій проти Білорусі після захоплення рейсу Ryanair та арешту Романа Протасевича.
  • Нові санкції стосуються 78 осіб та організацій з Білорусі, зокрема, суддів, слідчих та прокурорів, очільника Слідчого комітету Білорусі Дмитра Гару, заступників генпрокурора Олексія Стука, Геннадія Диска, низки нардепів, посадовців та бізнесменів. Серед господарських об'єктів під санкції потрапили Білаеронавігація, БелАЗ, Мінський автомобільний завод, "Нова нафтова компанія" та низка інших компаній, чиї власники мають зв'язки з режимом Лукашенка.
  • Міністерство фінансів США одночасно з ЄС також опублікувало оновлений санкційний список щодо Білорусі. Під американські санкції потрапили Комітет державної безпеки Республіки Білорусь, внутрішні війська МВС Білорусі, Головне управління з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією МВС Білорусі, прессекретар Лукашенка, командувач внутрішніми військами, голова КДБ Білорусі.
  • 22 червня Міністерство закордонних справ Білорусі розкритикувало новий пакет санкцій, погоджений Радою міністрів закордонних справ ЄС через інцидент із примусовою посадкою літака Ryanair та затриманням опозиціонера Романа Протасевича разом із його дівчиною Софією Сапегою, та пообіцяло запровадити санкції у відповідь.
  • Улітку 2020-го у Білорусі почались масові протести після оголошення результатів виборів президента. Telegram-канал NEXTA став одним із найбільш популярних ресурсів, які висвітлювали протести. Також там публікували пости із закликами до участі в протестах, місцями проведення акцій.
  • 23 травня у Мінську силовики затримали Романа Протасевича, одного із засновників опозиційного Telegram-каналу NEXTA, який у Білорусі визнали екстремістським. Блогер летів літаком Ryanair з Афін до Вільнюса. Літак екстрено посадили у білоруській столиці начебто через повідомлення про мінування. У Ryanair це назвали "актом повітряного піратства". Разом із Протасевичем затримали його дівчину – росіянку Софію Сапегу.
  • Майже за добу після затримання Протасевича МВС Білорусі заявило, що він перебуває у СІЗО-1 у Мінську. Там запевнили, що він "не має скарг на здоров'я". Заява стала відповіддю на повідомлення його матері про те, що Протасевич має проблеми із серцем. Також білоруський провладний Telegram-канал опублікував відео із затриманим Протасевичем.
  • В МЗС України назвали затримання білоруського журналіста Протасевича "черговою атакою на свободу слова" та закликали його звільнити. А президент Зеленський доручив підготувати рішення про припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю.
  • Міжнародна організація цивільної авіації заявила, що не закриватиме повітряний простір над Білоруссю після примусової посадки літака Ryanair та затримання Протасевича. Водночас низка авіакомпаній вже посилає свої літаки в обхід.
  • ЄС зупинив інвестиційну допомогу для Білорусі. А увечері 24 травня Рада ЄС офіційно заборонила білоруським авіакомпаніям літати в країни Європи і закликала звільнити Протасевича і Сапегу.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок