Половина нардепів "Голосу" створила об'єднання "Справедливість". У партії назвали це незаконним

Половина нардепів "Голосу" створила об'єднання "Справедливість". У партії назвали це незаконним

Доповнено
Половина нардепів "Голосу" створила об'єднання "Справедливість". У партії назвали це незаконним
. Скріншот

Половина народних депутатів фракції "Голос" створила окреме об'єднання "Справедливість" та оголосили недовіру голові фракції Ярославу Железняку та керівниці партії Кірі Рудик. У партії планують зібрати політраду щодо цієї ситуації та звинуватили депутатів у порушенні закону.

Про створення об'єднання нардепи повідомили під час засідання Ради 16 червня.

"Вчора (15 червня – ред.) керівництво нашої фракції та партії фактично перетнуло червону межу і зрадила інтересам своїх виборців та українців. Вони голосували за русифікацію, коли обіцяли захищати українську культуру. Тому ми, 10 народних депутатів, а це половина парламентської фракції, хочемо оголосити про створення окремого об'єднання "Справедливість", – сказала нардепка Олександра Устінова.

Так, до нового об'єднання увійшли: сама Устінова, Ярослав Юрчишин, Ольга Стефанишина, Юлія Клименко, Андрій Шараськін, Соломія Бобровська, Галина Васильченко, Роман Лозинський, Наталя Піпа та Володимир Цабаль.

Вона заявила, що фракції понад п'ять місяців як не існує у Раді, а її керівництво "не представляє інтереси навіть половини партійців".

"Окрім цього ми висловили недовіру голові фракції Ярославу Железняку, який понад три місяці відмовляється скликати засідання фракції. Будемо вимагати виключення з фракції голову партії Кірі Рудик, яка прогулює 60% засідань", – заявила Устінова.

Також Устінова звинуватила керівництво партії у підтримці "дерибану" землі у столиці. Ярослав Юрчишин повідомив, що представники об'єднання не складатимуть депутатських мандатів, а об'єднання діятиме в середині фракції.

Читайте також: "Голос" розбрату. Чому політичне творіння Вакарчука опинилося на межі розколу

Що відповіли у партії

У партії "Голос" прокоментували створення окремого об'єднання у фракції та звинуватили у порушенні закону.

"Законодавство прямо передбачає можливість депутата вийти з фракції. Тільки позафракційні депутати мають право створювати депутатські групи. Але створення груп в межах депутатської фракції прямо суперечить статтям 58-60 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України". Ми поважаємо колег в їхньому бажанні мати альтернативну точку зору, але вона не може суперечити і порушувати закон", – йдеться у повідомленні.

У партії додали, що "неодноразово закликали всіх розв'язувати питання відповідно до затверджених правил і процедур, статуту, який всі свого часу визнали, вступаючи в партію".

Нардеп від "Голосу" Андрій Осадчук повідомив, що ввечері щодо цього питання буде збиратися політрада партії.

"Зараз така ситуація у нашій фракції, що, фактично, не можливо когось виключити із нашої фракції, бо для цього потрібна більшість її членів. Це не можливо. Але заява наших колег звичайно буде розглядатися політичною радою партії "Голос", вже скликане засідання на сьогоднішній вечір", – сказав Осадчук.

Він додав, що про результати засідання вони повідомлять.

Раніше у "Голосі" пояснили, що під час голосування за внесення до порядку денного законопроєктів, серед яких був законопроєкт про відтермінування дубляжу фільмів та серіалів українською, сталася помилка. Вони заявили, що відкличуть голоси за внесення до порядку денного законопроєкту. У партії додали, що "не підтримає жодних ініціатив, покликаних поставити під сумнів закони про українську мову".

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок