В Україні поширення штаму "Дельта" може початись зі східних регіонів – НАН

В Україні поширення штаму "Дельта" може початись зі східних регіонів – НАН

В Україні поширення штаму "Дельта" може початись зі східних регіонів – НАН
. Департамент охорони здоров'я ДонОДА

В Україні поширення штаму збудника COVID-19 "Дельта", вперше зафіксованого на території Індії, може розпочатись зі східних регіонів.

Про це повідомила Національна академія наук. За словами вчених, це обумовлено поширеністю штаму у сусідній Російській Федерації.

"Штам "Дельта" найбільше поширився саме у країнах Європи з найвищими темпами зростання захворюваності: Росії, Португалії та Великій Британії", – йдеться у повідомленні.

Відтак науковці вважають, що штам поширитись в Україні через міграцію населення через російсько-український кордон.

"З огляду на великі обсяги міграції з РФ, можна очікувати, що нова хвиля поширення COVID-19 може початися зі сходу України. Час її настання істотно залежить від частки штаму "Дельта" в Україні, яка наразі невідома. При недостатньому контролі міжнародної міграції та недостатніх темпах вакцинації нова хвиля може початися раніше осені", – зазначили в НАН.

На думку фахівців, задля запобігання такому сценарію розвитку подій, слід розглянути доцільність встановлення додаткового контролю та обмежень щодо міграції між Україною та країнами, в яких стрімко збільшується частка варіанту "Дельта".

При цьому науковці висловили стурбованість щодо останніх даних про поширення штаму. Як зазначає НАН із посиланнями на дані брифінгу Public Health England від 11 червня 2021 року, штам "Дельта" у 1,6 раза заразніший, ніж штам "Альфа", вперше знайдений у Великій Британії, у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 раза частіше – до реанімації.

Водночас ефективність вакцини проти штаму "Дельта" здебільшого зберігається, зазначили фахівці.

Що відомо

  • За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, наразі у світі близько 10% населення мають антитіла від COVID-19.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я класифікувала варіант COVID-19, виявлений в Індії, як штам, що викликає "глобальну стурбованість".
  • Велика Британія на чотири тижні відклала пом'якшення карантину.
  • Європейська рада зняла обмеження на подорожі в межах ЄС для іноземців, які мають COVID сертифікати.
  • За останніми даними, штам "Дельта", вперше виявлений в Індії, вже зафіксований у 74 країнах і продовжує швидко поширюватися.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок