Особливості фінансування медичних закладів Миколаївщини. Пояснює експерт

Особливості фінансування медичних закладів Миколаївщини. Пояснює експерт

Особливості фінансування медичних закладів Миколаївщини. Пояснює експерт
. УНІАН

На Миколаївщині визначено дев’ять лікарень, з якими буде укладено договори на лікування пацієнтів, хворих на коронавірус. Про це в ефірі програми "Сьогодні. Головне" розповів директор Південного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Дмитро Самофалов.

Що стосується питань коронавірусної інфекції: щоб заклад отримав договір з НСЗУ, він повинен бути включеним у розпорядження керівника робіт, яким на сьогодні є Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

На початку були визначені так званні перша, друга, третя хвилі надання допомоги при коронавірусі. Було визначено в перших розпорядженнях, що хвилі ці будуть включатися і виключатися відповідно до епідеміологічного стану: коли область входить у "червону" зону, то підключаються додаткові лікарні.

"На сьогодні ми бачимо, що вся Україна у "жовтій" зоні, йде процес того, що лікарні з третьої хвилі не мають якогось навантаження пацієнтів. Такі лікарні отримають від нас пакет, як "очікування інфекційної загрози". Проте лікарні першої хвилі та другої, вони працюють, вони мають із нами договори та ці договори будуть продовжені, так само і Миколаївська інфекційна лікарня", – каже Дмитро Самофалов.

Є пакет, який буде запущений відповідно до постанови Кабміну, цей пакет буде діяти через один місяць після закінчення карантину.

"Тобто карантин закінчується, є постанова Кабміну, що карантин закінчився – ще місяць діє пакет надання медичної допомоги коронавірусним пацієнтам, тобто це час для того, щоб долікувати та виписати тих, хто поступив під час карантину, а з першого числа наступного місяця ця лікарня укладає із нами договір з реагування на інфекційні хвороби, і ця лікарня отримує додаткові кошти, щоб бути готовою для цих викликів", – каже Дмитро Самофалов.

За словами Дмитра Самофалова, КНП "Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб" має 110 ліжок. Однак, коли був пік коронавірусу, то вони розгортали більшу кількість ліжок. Питання щодо фінансування, недофінансування – "всі лікарні отримують за однаковими правилами фінансування і питання, що Федоровій вистачає, а тим не вистачає, чи навпаки, таке неможливо. Наприклад, якісь лікарні в іншій області, за таких самих умов, вистачає цих грошей, то треба питати у менеджменту".

"Сума буде залежати від деяких факторів: кількість анестезіологічних бригад, кількість бригад, які надають допомогу при коронавірусі з одного боку, з іншого боку до лікування цих пацієнтів застосовується корегувальний коефіцієнт, це може бути підвищувальний коефіцієнт, якщо вони лікують понад 20 випадків на одну бригаду, або зменшуючий коефіцієнт, якщо вони лікують менше", – розповів Дмитро Самофалов.

Станом на четверте червня, майже 40 закладів з надання медичної допомоги уклали договори з НСЗУ.

"Дуже різні обсяги вони отримали, тому що деякі заклади дуже погано вносили дані в електрону систему охорони здоров’я, а сплата іде відповідно до записів. Наприклад, стоматології не дуже були готові, зараз буде це переглядатися, щоб дати їм більші бюджети, тому що не було достатньої кількості запитів", – сказав Дмитро Самофалов.

Читайте також: "COVID-19 на Миколаївщині: зареєстровано 79 нових випадків"

З першого квітня стартувала нова програма медичних гарантій 2021: є зміни до пакетів та вимог до медичних закладів.

Пакетів стало більше, це вимагає уточнення і конкретизації деяких пакетів.

"Наприклад, було виділено окремо пакети зі стоматологічної допомоги, веденню фтизіатричної допомоги, на первинній ланці. З’явилися нові пакети, пакети уточнюються і так само змінюються вимоги до деяких закладів. Це те, що стосується таких змін", – каже Дмитро Самофалов.

Заклади повинні із НСЗУ переукласти договори.

Читайте нас у Telegram

Підписуйтеся на Суспільне Миколаїв у Viber

На початок