Повністю на індивідуальному: селище на Хмельниччині уже 8 років без теплоенерго

Повністю на індивідуальному: селище на Хмельниччині уже 8 років без теплоенерго

Повністю на індивідуальному: селище на Хмельниччині уже 8 років без теплоенерго
. Фото: Суспільне.

Майже дві тисячі жителів селища Чемерівці, що на Хмельниччині, уже вісім років зовсім не користуються послугами централізованого теплопостачання та, відповідно, гарячого водопостачання.

Про це Суспільному розповів голова Чемеровецької селищної територіальної громади Олександр Собань.

За його словами, централізованої котельні в селищі немає, всі жителі багатоквартирних будинків користуються індивідуальним опаленням.

Індивідуальне опалення виявилося ефективнішим

Жителька Чемеровець Ганна Мазніцька проживає в одній із квартир двоповерхового будинку. Говорить, з нею мешкають ще три родини, які разом з нею дванадцять років тому перейшли на індивідуальне опалення. Зараз в жінки в квартирі – газова колонка, яка нагріває воду.

«Було опалення централізоване, але до нашого будинку, оскільки ми не в центрі, а на стороні, великий відрізок шляху. Поки та вода, щоб обігріти наш будинок доходила до нас, то була вже зовсім не гарячою. І нам було невигідно оплачувати тепло і гарячу воду за тими тарифами, а якісних послуг не отримувати», - розповідає жінка.

Ганна Мазніцька з Чемеровець ще 12 років тому становила у своїй оселі газовий котел, бо була незадоолена якістю послуг місцевого теплоенерго. Фото: Суспільне. Поділля.
Ганна Мазніцька з Чемеровець ще 12 років тому становила у своїй оселі газовий котел, бо була незадоолена якістю послуг місцевого теплоенерго. Фото: Суспільне. Поділля. Фото: Суспільне.

За словами Ганни Мазніцької, перехід будинку на індивідуальне опалення допоміг їм вирішити проблему з теплом та гарячою водою, які тепер у них є завжди і якісні. Хоча, додає, індивідуальне опалення в будинку посилило соціальну відповідальність його мешканців.

«Вода гріється і ми маємо увесь рік гарячу воду і на кухні, і в ванній. І ми вже не так багато платимо за тепло, хоча, з теперішніми тарифами, доводиться заощаджувати на газі. Ну, і треба дивитися, щоб з цим котлом був порядок, щоб він завжди був справний, щоб були прочищені труби. Бо, якщо, не дай Боже, в мене щось трапиться, страждає весь будинок», - каже жителька Чемерівців.

Комунальне підприємство у селищі постачає лише холодну воду

Головний інженер комунального підприємства «Комунсервіс» Олег Пагор говорить, натомість послугами централізованого водопостачання в Чемерівцях користуються 1800 жителів.

«Раніше у нас була тепломережа, підприємство теплоенерго, але кілька років тому ми злили два підприємства в одне, а потім відпала потреба в централізованому теплопостачанні, бо ус споживачі перейшли на індивідуальне опалення», - каже директор «Комунсервісу».

Зараз місцеве комунальне підприємство постачає до осель чемерівчан лише холодну воду, яку вони нагрівають газовими колонками чи у бойлерах. Фото: Суспільне. Поділля.
Зараз місцеве комунальне підприємство постачає до осель чемерівчан лише холодну воду, яку вони нагрівають газовими колонками чи у бойлерах. Фото: Суспільне. Поділля. Фото: Суспільне.

Голова Чемеровецької селищної тергромади Олександр Собань каже: причиною переходу жителів на індивідуальне опалення стала зношеність старих мереж.

«Протягом кількох років ми поступово переходили на індиідуальне опалення. Кожна оселя, за власний рахунок, купувала газовий чи електрокотел, і так вийшло, що ми зараз взагалі не маємо централізованого опалення, всі квартири переведені на індивідуальне опалення. У нас зараз наше комунальне підприємство подає лише холодну воду, а гарячу люди мають, бо усіх квартирах встановлені або бойлери, або газові колонки», - пояснює посадовець.

Сьогодні в Чемерівцях є 39 багатоквартирних будинків. Усі вони, за словами Олександра Собаня, на індивідуальному опаленні.

Читайте також

На початок