МОЗ відзвітувало про безпеку вакцин проти COVID-19

МОЗ відзвітувало про безпеку вакцин проти COVID-19

МОЗ відзвітувало про безпеку вакцин проти COVID-19
. AP

Департамент фармаконагляду експертного центру МОЗ оприлюднив звіт про результати спостереження за безпекою вакцин проти COVID-19.

Про це повідомляє пресслужба Державного експертного центру МОЗ.

Від початку кампанії вакцинації проти COVID-19 в Україні до Державного експертного центру надійшли 1366 карт-повідомлень про ускладнення після щеплень. З них:

  • 1090 випадків після введених 483669 доз вакцини CoviShield,
  • 13 після 80409 доз вакцини CoronaVac,
  • 12 – після 56129 доз Comirnaty (Pfizer),
  • 251 – після 319953 доз AstraZeneca.

Найчастішими ускладненнями після вакцинації є "грипоподібний стан", – підвищена температура, слабкість, набряки і т.д. – 65,5% усіх випадків; розлади опорно-рухового апарату – 10,6%; неврологічні розлади – 11,4%. Частка випадків тромбоциту серед усіх випадків ускладнень після вакцинації не перевищує 0,31%.

"Відповідно до оновлених даних, користь у захисті від коронавірусної хвороби після кожної з чотирьох зареєстрованих в Україні вакцин значно перевищує можливі ризики. Імунізація – надійний спосіб зберегти своє здоров’я та здоров’я рідних ", – наголосили представники Державного експертного центру.

Що відомо

  • 63% українців готові зробити щеплення проти коронавірусу, якщо матимуть таку можливість.
  • Україна належить до країн із високим ризиком затяжного формування колективного імунітету і може набути його лише у 2023 році. Це пов'язано з дефіцитом вакцин і низькими темпами вакцинації.
  • 16 квітня до України прибуло 117 тисяч доз вакцини проти COVID-19 від Pfizer/BioNTech у межах програми поставок глобальної ініціативи вакцинації COVAХ.
  • За даними МОЗ, в Україні використали майже всю вакцину AstraZeneca для першої дози. Тим часом в Україні з 9 травня почнуть щепити населення другою дозою вакцин, які наразі є в наявності. Зокрема препаратами CoronaVac, Covishield та Comirnaty.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що з кінця лютого в Україну поставили понад 1,6 мільйона доз вакцин від коронавірусу, що дозволяє прискорити кампанію вакцинації.
  • Рада церков не бачать підстав відмовляти вірян від щеплень проти коронавірусу.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок