NFT-картину Мікеланджело "Мадонна Доні" продали за $170 тис

NFT-картину Мікеланджело "Мадонна Доні" продали за $170 тис

NFT-картину Мікеланджело "Мадонна Доні" продали за $170 тис
.

Один з найстаріших музеїв світу – флорентійська Галерея Уффіці – випустив NFT-картину італійського скульптора і художника Мікеланджело "Мадонна Доні" і продала його за $170 тис. Про це повідомив Artnet.

Покупцем, за інформацією видання Corriere della Sera, стала мешканка Рима. Її ім'я не розголошується, проте відомо, що вона є дружиною відомого колекціонера – NFT-робота Мікеланджело стануть йому подарунком на 60-річний ювілей.

Цифровий факсиміле створила італійська компанія Cinello – вона отримає половину виручки від продажу невзаємозамінних токенів полотна. Надалі музей розраховує підготувати NFT й інших творів зі свого зібрання.

"У середньостроковій перспективі [продажі NFT] зможуть зробити внесок у фінансування музею, який можна порівняти з доходами від ресторанного бізнесу. Це не зміна напрямку з точки зору доходів, це додатковий дохід. Але створення такого ринку – справа не швидка", – прокоментував директор галереї Ейке Шмідт.

Найближчим часом Галерея Уффіці виставить на торги NFT таких мистецьких шедеврів, як "Народження Венери" Сандро Боттічеллі, "Мадонна Грандука" Рафаеля Санті, "Вакх" Мікеланджело Мерізі да Караваджо і "Венера Урбінська" Тиціана Вечелліо.

NFT (англ. "non-fungible tokens", що можна перекласти як "невзаємозамінні токени"): їх особливість полягає в назві – кожна така монета унікальна. За допомогою NF-токенів розробники розв'язали проблему забезпечення прав власності цифрових об'єктів. Грубо кажучи, це спосіб забезпечувати цифрові твори унікальним підписом, щоб потім торгувати ними так, ніби це фізичні об'єкти.

Якщо хочете дізнатись що таке NFT, як працює ринок цифрового арту і чи можуть на цьому заробити українські художники, то радимо прочитати матеріал Суспільного про найсучасніший тренд у сфері мистецтва.

Читайте також

Акціонізм, NFT, медіа-арт: терміни зі світу сучасного мистецтва

Мистецтво, створене для Інтернету та з Інтернету: що ми знаємо про нет-арт

Чому “куратор” одна з ключових фігур у мистецтві, та які кола треба подолати, щоб відкрити виставку

На початок