Цифрова телемережа Multiplex. У Держспецзв'язку пояснили, як і коли вона запрацює

Цифрова телемережа Multiplex. У Держспецзв'язку пояснили, як і коли вона запрацює

Цифрова телемережа Multiplex. У Держспецзв'язку пояснили, як і коли вона запрацює
. Суспільне

Запустити загальнонаціональну цифрову багатоканальну телемережу Multiplex MX-7 планується на початку 2022 року. Вона надасть безкоштовний доступ до щонайменше 12 цифрових каналів жителям усієї країни.

Про це на брифінгу повідомив голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь.

Передісторія питання

За словами Щиголя, ідеї побудови Multiplex в Україні вже понад 20 років. У 2001 році з'явився перший проєкт указу президента про створення національного цифрового мовника.

"Це питання, на жаль, мало політичні мотиви, суб’єктивні, об’єктивні рішення. Десь не вистачало політичної волі. Але це питання змогли ми зрушити тільки цього року", – сказав голова Держспецзв'язку.

Він зауважив, що у ситуації, коли країна перебуває в стані війни, донесення сигналу є одним з основних завдань держави.

"Це питання стало давно питанням нацбезпеки. Саме тому воно було вирішене через РНБО", – зазначив Щиголь.

Що це за проєкт

Мультиплекс — це цифровий пул каналів, який доноситься до телеглядача шляхом змішування сигналу й вже на кінцевому пристрої він розкодовується в телеканали.

"До цього цим займалися всі. Проте ми розуміємо, що одночасно ніхто. Єдиною держкомпанією, яка здатна реалізувати цей проєкт є Концерн радіозв'язку, радіомовлення і телебачення, який має повну структуру телевеж, їх близько 500. Саме через них донесення сигналу є можливим", – сказав чиновник.

Очікується, що до цифрової телемережі увійдуть 12 каналів, зокрема державні телеканали, а також Суспільне мовлення. Крім того, концерн РРТ на конкурсній основі проведе відкритий конкурс щодо відбору приватних каналів, а Національна рада з питань телебачення і радіомовлення його оголосить та оприлюднить умови проведення.

Цифрова телемережа Multiplex. У Держспецзв'язку пояснили, як і коли вона запрацює
Суспільне

"Зараз опрацьовуємо технічне рішення щодо того, скільки з них буде в HD якості. Відповідно до міжнародної практики, в HD якості транслюють державні канали й Суспільне мовлення, усі інші зайдуть на умовах конкурсу. Або це буде цифрове мовлення всіх 10 каналів, або якщо знайдемо рішення на 12 каналів, то частина буде в HD, частина в SD", – розповів голова Держспецзв'язку.

Він зазначив, що реалізація цього проєкту дозволить забезпечити покриття сигналом понад 95% на підконтрольних Україні територіях. При цьому вартість послуг буде на 20% нижчою, ніж у приватних компаній.

За його словами, Україна має всю необхідну інфраструктуру для реалізації цього проєкту. Фінансувати його планується за рахунок кредиту від держбанку на 490 мільйонів гривень із терміном погашення 7 років. Проте Щиголь вважає, що повернути кредит вдасться раніше за рахунок проведення господарської діяльності. Побудувати цифрову телемережу планується протягом шести місяців з дати отримання фінансування.

"Держава забезпечить доступ до сигналу з початку 2022 року", – сказав чиновник.

Як це працюватиме на окупованих територіях

Щиголь повідомив, що для забезпечення якості цифрового сигналу передавачі будуть розміщені якомога ближче до лінії зіткнення.

"Метровий діапазон дозволяє значно далі проникнути на непідконтрольні території. Практично половину непідконтрольних територій ми покриємо цифровим сигналом і там зможуть дивитись українське телебачення. Проникнення становить близько 25-30 кілометрів в глибину", – зазначив очільник Держспецзв'язку.

За його словами, сигнал буде передаватися в некодованому вигляді.

"Для прийняття цього сигналу потрібні старі антени, по яких передавалося ефірне мовлення. Пристрої, які треба буде встановити, коштують значно дешевше, ніж пристрої, які використовують в дециметровому діапазоні", – додав представник відомства.

Що відомо

  • Кабінет міністрів планує запустити проєкт безкоштовного телерадіомовлення для прикордонних територій України.
  • 14 травня на засіданні РНБО ухвалили рішення про створення цифрової телемережі Multiplex MX-7 та виділення коштів на реалізацію проєкту.

Читайте також

"Білі плями" покриття. Чому на Харківщині мовлять російські FM-станції та ТБ-канали

Вимушені дивитися російське ТБ: на Харківщині скаржаться на кодування каналів

Кодування телеканалів в Україні. На які канали поширюється і що робити

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок