Міністри Криклій та Петрашко подали у відставку. Хто може їх замінити

Міністри Криклій та Петрашко подали у відставку. Хто може їх замінити

Оновлено
Міністри Криклій та Петрашко подали у відставку. Хто може їх замінити
. Facebook

Верховна рада отримала заяви про відставку від міністра інфраструктури Владислава Криклія та міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка.

Як повідомила Суспільному заступниця фракції партії "Слуга народу" у парламенті Євгенія Кравчук, Верховна рада розгляне питання відставки міністрів на засіданні 18 травня.

"Вони написали заяву за власним бажанням, вона вже надійшла до Верховної ради. У вівторок ми будемо мати позачергове засідання після закінчення чергового, як раз відставку розглянемо, проголосуємо", – розповіла вона.

Раніше інформацію про можливу відставку міністрів підтвердила прессекретарка голови Верховної ради Дмитра Разумкова Ольга Туній.

"У зв’язку із численними запитами від засобів масової інформації повідомляю: до Верховної ради України надійшли заяви про відставку від Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка та Міністра інфраструктури Владислава Криклія", – написала вона на своїй сторінці у Facebook.

Відповідно до чинного законодавства, Верховна рада призначає і звільняє міністрів за поданням прем'єр-міністра.

Хто може замінити міністрів

За словами Євгенії Кравчук, фракція планує розглянути можливі кандидатури на посади очільників Мінекономіки та Мінінфраструктури 17 травня.

"У понеділок у нас буде засідання фракції для того, щоб провести співбесіду можливих кандидатів і висунути їх на ці вакантні посади", – розповіла вона.

Серед кандидатів на посаду міністра економіки присутній голова Державної податкової служби Олексій Любченко, а на посаду міністра інфраструктури – Олександр Кубраков, який очолює Укравтодор, додала нардепка.

Владислав Криклій очолював Міністерство інфраструктури з 29 серпня 2019 року.

Із листопада 2015 року Криклій був начальником Головного сервісного центру МВС України. У 2015 році працював заступником начальника Департаменту ДАІ МВС України. З 2014 по 2015 рік обіймав посаду радника міністра внутрішніх справ України. У 2005-2013 роках працював в інвестиційно-банківській сфері та в компанії "Tickets.ua".

Ігор Петрашко був призначений на посаду міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України з 17 березня 2020 року. У 1996-1999 роках він був консультантом з корпоративної реструктуризації в консорціумі компаній під егідою TACIS (Україна). У 2001-2002 роках працював з продуктами і активами в енергетичній галузі у складі групи структурування угод компанії Enron. З 2002 по 2004 рік Петрашко був старшим консультантом компанії GlobalSpec (США).

У 2004-2007 роках він працював у московському, а пізніше — у київському представництві компанії Ernst & Young, де керував групою з надання консультаційних послуг із супроводу транзакцій і був партнером. З 2007 по 2013 рік працював в інвестиційній компанії "Трійка Діалог Україна", де очолював інвестиційно-банківське управління і був керуючим директором, а згодом став на чолі Департаменту корпоративного бізнесу в "Сбербанк Росії".

Із квітня 2013 року працював в агрохолдингу Ukrlandfarming Олега Бахматюка, де до призначення міністром економіки обіймав посаду заступника генерального директора.

Що відомо

  • 21 грудня Кабінет міністрів призначив Юрія Вітренка тимчасовим виконувачем обов'язків міністра енергетики.
  • Після цього Верховна рада двічі провалила призначення Вітренка першим віцепрем'єром та міністром енергетики попри те, що профільний комітет Ради підтримав його призначення.
  • У лютому 2021 року Юрій Вітренко підтвердив, що звертався до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із пропозицію звільнити Андрія Коболєва через виявлені під час аудиту порушення та невиконання "Нафтогазом" планів із видобутку природного газу.
  • Кабінет міністрів удень 28 квітня звільнив Андрія Коболєва, який 7 років очолював НАК "Нафтогаз України". На його місце призначили виконувача обов'язків міністра енергетики Юрія Вітренка.
  • 28 квітня тимчасовим виконувачем обов’язків міністра енергетики було призначено заступника міністра енергетики Юрія Бойка. Водночас комітет Ради підтримав у якості кандидата на посаду міністра енергетики віцепрезидента "Енергоатома" Германа Галущенка.

Читайте також

Рада призначила Галущенка міністром енергетики. Що про нього відомо

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок