Інтерпол створив мобільний застосунок, який ідентифікує викрадені твори мистецтва

Інтерпол створив мобільний застосунок, який ідентифікує викрадені твори мистецтва

Інтерпол створив мобільний застосунок, який ідентифікує викрадені твори мистецтва
. "Портрет молодої людини" Рафаель

Міжнародна організація Інтерпол створила мобільний застосунок, який допоможе ідентифікувати викрадені твори мистецтва та повернути їх власникам.

Застосунок ID-Art дозволяє завантажувати фотографії мистецьких робіт у додатку та вводити їхній опис в пошукову систему, яка вже містить інформацію про понад 52 000 втрачених творів мистецтва. Про це повідомляє Forbes.

Якщо введена інформація відповідає зареєстрованому викраденому твору, додаток показує користувачу більше інформації про цю річ та пропонує сповістити Інтерпол.

За даними організації, вже на етапі тестування додаток допоміг знайти чотири викрадені предмети: дві італійські скульптури та дві голландські картини.

"ID-Art є важливою віхою у міжнародній боротьбі з незаконним обігом культурних цінностей. Це допоможе покращити процедуру перевірки артефактів потенційними покупцями ", – заявив помічник генерального директора ЮНЕСКО з питань культури Ернесто Оттоне.

У додатку також є можливість повідомляти про важливі культурні пам'ятки, що опинилися під загрозою знищення: історичні будівлі та археологічні розкопки, які могли бути пошкоджені під час стихійного лиха, грабежу чи конфлікту.

Що відомо

Протягом ХХ століття людство втратило безліч культурних цінностей, створених найталановитішими людьми свого часу. Це сталося як в результаті зухвалих пограбувань, афер, так і під час Першої та Другої світової війн, коли музейникам доводилося рятувати раритети, ризикуючи власним життям.

Так, з 1945 року невідоме місце знаходження картини "Портрет молодої людини" Рафаеля (див. обкладинку статті), вартість якої може становити понад 100 мільйонів доларів. Під час війни цей шедевр з Краківського музею потрапив до рук гестапо, але відшукати його серед конфіскованого нацистами живопису так і не вдалося.

Читайте також

Божевільні життя і смерть Сальвадора Далі, одного з найхимерніших художників XX століття

Мистецтво після Освенцима: як художники працюють з темою війни, насилля та пам'яті

На аукціоні Christie’s планують продати "Міст Трінкетай" Ван Гога за 30 мільйонів доларів

На початок