Стало відомо, за яких умов виписують пацієнтів із низькою сатурацією з Франківської ЦМКЛ

Стало відомо, за яких умов виписують пацієнтів із низькою сатурацією з Франківської ЦМКЛ

Стало відомо, за яких умов виписують пацієнтів із низькою сатурацією з Франківської ЦМКЛ
. Суспільне Карпати

В Івано-Франківській центральній міській лікарні виписують пацієнтів із низькою сатурацією за умови, що немає ускладнень, пневмонії, а тест на COVID-19 — негативний. Про це Суспільному Карпати повідомив головний лікар медзакладу Тарас Масляк.

Коли пацієнт одужує, і рівень кисню в крові підвищується з 85 % до 94 %, потрібен деякий час, щоб цей рівень кисню нормалізувався до 97-98 %. Тоді, за словами Масляка, пацієнта можуть виписати, однак йому потрібна киснева підтримка. Таким людям лікарня надає кисневі концентратори.

"Коли в нас немає перевантаження в лікарні і коли в нас є можливість, буває, ми на декілька днів – на день-два, я розумію, що це може і порушення, але людям даємо додому під чесне слово цей кисневий генератор для того, щоб людина адаптувалася вдома. І після того, як вона адаптується – вони нам повертають", — розповідає головний лікар медзакладу.

За його словами, у пацієнта, коли його виписують, може виникнути страх, бо біля нього не буде медичного супроводу, лікарів.

Стало відомо, за яких умов виписують пацієнтів із низькою сатурацією з Франківської ЦМКЛ
Стало відомо, за яких умов виписують пацієнтів із низькою сатурацією з Франківської ЦМКЛ. Суспільне Карпати

"На цьому фоні знижується насиченість кисню. І для того, щоб людина себе морально почувала і мала підтримку, ми і рекомендуємо, і помагаємо, і даємо кисневі генератори", — каже головний лікар Івано-Франківської ЦМКЛ Тарас Масляк.

Таких пацієнтів у лікарні, розповідає медик, небагато – до трьох людей. Зазвичай , кисневі концентратори людям дають на 1-2 дні: "Перебувати в стаціонарі і пацієнту незручно, і нам нерентабельно. Бо це є займання ліжко-місця, бо людина не отримує ніякого лікування, крім кисневої допомоги".

Користуються вдома кисневими концентраторами пацієнти самостійно, каже Тарас Масляк.

Нагадаємо, 29-го квітня перша заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Садов'як повідомила, що наказом МОЗу буде внесено зміни до стандарту надання медичної допомоги при коронавірусній інфекції. Йдеться про те, що пацієнт зможе бути виписаний з медзакладу, якщо не потребуватиме стаціонарного лікування при захворюванні на COVID-19, але киснева підтримка йому ще буде потрібна.

Рішення про виписку ухвалює лікар на підставі зменшення клінічних ознак захворювання. Пацієнта виписують додому під спостереження сімейного лікаря і за наявності в амбулаторії кисневого концентратора, який забезпечить йому певну кисневу підтримку в домашніх умовах.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

На початок