На Хмельниччині впала ще одна стіна палацу Санґушків – активісти звернулися до прокуратури

На Хмельниччині впала ще одна стіна палацу Санґушків – активісти звернулися до прокуратури

На Хмельниччині впала ще одна стіна палацу Санґушків – активісти звернулися до прокуратури
. Фото: Суспільне.

У Ізяславі Хмельницької області обвалилися майже 30 метрів несучої фасадної стіни палацу Санґушків. Місцеві активісти звернулися до прокуратури зі скаргою на злочинну бездіяльність влади, що призвела до руйнування об'єкта культурної спадщини.

Про це Суспільному повідомив голова місцевої громадської організації "Товариство культурної спадщини "Заслав’є" Володимир Федотов.

"Вважаємо, що правоохоронні органи повинні відреагувати, бо така бездіяльність щодо охорони палацу Санґушків в Ізяславі є просто злочинною. Тому сьогодні на адресу Хмельницької обласної прокуратури ми надіслали повідомлення з проханням внести відомості про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР за статтею 298 Кримінального кодексу України – незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини", – каже Володимир Федотов.

Про загрозу обвалу східної фасадної стіни другого поверху палацової "Скарбниці" місцеві активісти попереджали владу ще у березні. Фото: ГО "Товариство культурної спадщини "Заслав’є".
Про загрозу обвалу східної фасадної стіни другого поверху палацової "Скарбниці" місцеві активісти попереджали владу ще у березні. Фото: ГО "Товариство культурної спадщини "Заслав’є". Фото: ГО «Товариство культурної спадщини «Заслав’є».

Він додає, що від того часу, коли у червні минулого року обвалилася несуча стіна в інтер'єрі палацу Санґушків, ні Міністерство культури та інформаційної політики України, ні Хмельницька обласна державна адміністрація, ні Ізяславська міська рада не зробили нічого, щоб запобігти новому обвалу, про який активісти ГО "Товариство культурної спадщини "Заслав’є" попереджали востаннє у березні 2021 року.

"16 березня цього року наше Товариство звернулося до спеціально уповноважених органів охорони культурної спадщини, в нашому випадку це Міністерство культури та інформаційної політики України, Хмельницької ОДА та Ізяславської міської ради із запитами щодо надання інформації, які заходи вживалися кожним з цих органів щодо здійснення першочергових протиаварійних робіт у палаці Санґушків з 1 червня 2020 року, тобто від дня, коли стався крайній зафіксований, а тепер вже попередній, обвал несучої стіни об'єкта культурної спадщини.

У запиті ми також наголошували спеціально уповноваженим органам з охорони культурної спадщини про загрозу обвалу східної фасадної стіни другого поверху палацової "Скарбниці" та долучили фотофіксацію станом на 15.03.2021. Утім, відповіді цих органів майже ідентичні – у об’єкта культурної спадщини палац Санґушків досі не має власника, тому фінансувати протиаварійні роботи на цьому об’єкті не має змоги. Більше того, у березні цього року, коли стіна ще стояла, сектор культури та туризму Ізяславської міської ради провів постійний моніторинг палацу Санґушків, проте, як свідчать документи, під час візуального обстеження загроз для збереженості об'єкта культурної спадщини ним виявлено не було", – продовжує Володимир Федотов.

Однією з причин руйнації барокової пам'ятки влада називає відсутність у неї власника. Фото: ГО "Товариство культурної спадщини "Заслав’є".
Однією з причин руйнації барокової пам'ятки влада називає відсутність у неї власника. Фото: ГО "Товариство культурної спадщини "Заслав’є". Фото: ГО «Товариство культурної спадщини «Заслав’є».

За його словами , найголовнішою причиною поступової загибелі барокової пам'ятки, влада, як завжди, називає відсутність власника, але нічого не робить для того, аби змінитиситуацію. Додає: проблема власника – вигадана, але за нею успішно наразі "ховаються" усі ті співробітники органів охорони культурної спадщини, які мали б просто відповідально виконувати свою роботу.

"У переліку об'єктів історико-архітектурної спадщини Хмельницької області, що потребують першочергового здійснення протиаварійних, ремонтно-реставраційних та консерваційних робіт, який був складений фахівцями відділу з питань культури, мистецтва, охорони культурної спадщини та туризму області, охорони пам'яток Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв та відділу наукової та культурно-освітньої діяльності НІАЗ "Кам’янець", палац Санґушків стоїть на першому місці. Кілька місяців тому йшла мова про те, що палац подадуть до участі у відборі проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту на пам'ятках культурної спадщини, які будуть реалізовані в рамках програми "Велике будівництво". Проте, до участі у відборі допускалися проєкти робіт лише на пам'ятках державної форми власності, тому палац Санґушків вкотре було просто проігноровано. Хмельницька ОДА киває на Ізяславську міську раду, та, в свою чергу, на центральну та обласну владу. Це просто замкнене коло. А в той час палац Санґушків валиться", – говорить Володимир Федотов.

У 2020 році палац Санґушків був визнаний таким, який потребує першочергового здійснення реставраційних робіт. Фото: ГО "Товариство культурної спадщини "Заслав'є".
У 2020 році палац Санґушків був визнаний таким, який потребує першочергового здійснення реставраційних робіт. Фото: ГО "Товариство культурної спадщини "Заслав'є". Фото: ГО «Товариство культурної спадщини «Заслав’є».

Тому ми і звернулися до правоохоронних органів, адже вони покликані захищати державні інтереси, зокрема, і в питанні охорони культурної спадщини, аби вони встановили власника палацу Санґушків, якщо ті органи влади, які цим повинні займатися, не можуть самі цього зробити, – зазначає голова "Товариства культурної спадщини "Заслав’є" Володимир Федотов.

Що відомо

  • 1 червня 2021 року 50 квадратних метрів опорної стіни обвалилося у палаці Сангушко, що в Ізяславі. Раніше руйнування історичної пам’ятки фіксували у листопаді 2018 року, тоді розсипалася секція стіни другого поверху північного корпусу. Кошти на протиаварійні роботи та розчищення завалів не виділялись з 2006 року.
  • Палац Санґушків - архітектурна пам’ятка національного значення, збудований в Ізяславі у XVIII столітті, як приватна резиденція князів Санґушко. Нині палац перебуває в аварійному стані, зауважував завідувач сектору містобудування, архітектури та будівництва Ізяславської РДА Сергій Франков.
  • Історичні пам’ятки Ізяслава, що на Хмельниччині – палацовий комплекс Санґушків, замок князів Заславських та кафедральний костел Івана Хрестителя (Фарний костел) - планують відреставрувати за державні кошти уже наступного року. Про це повідомляла заступниця голови Хмельницької ОДА Оксана Ситницька. За її словами, в обласній адміністрації розпочали активну роботу з обговорення шляхів збереження національної пам’ятки «Садиба Сангушків», вивчення питання щодо оформлення права власності на неї та напрацювання своєрідної «дорожньої карти», яка допоможе врятувати від руйнування та зберегти цю історичну спадщину.
На початок