Без паніки. П'ять художніх серіалів про епідемію вірусу

Без паніки. П'ять художніх серіалів про епідемію вірусу

Без паніки. П'ять художніх серіалів про епідемію вірусу
.

Топ-темою останніх тижнів у світі став коронавірус Уханя. Щодня з’являються нові дані про його поширення. Науковці публікують власні статті та дослідження. Міністерства різних країн (зокрема й українське МОЗ) то заспокоюють, то розповідають про заходи профілактики.

Проте коронавірус, крім іншого, досить неочікувано став причиною різкого росту популярності гри Plague Inc, в якій потрібно знищити людство за допомогою інфекції, вірусу чи бактерій. А стримінговий сервіс Netflix випустив шестисерійний документальний серіал "Епідемія: як запобігти поширенню", присвячений китайському коронавірусу.

Існує й велика кількість художніх серіалів, сюжет яких зав'язаний на поширенні вірусу чи епідемії, які часто докорінно змінюють звичний хід життя людей. До слова, за останніми даними від китайського коронавірусу більше людей вилікувалося, ніж померло. А тайські лікарі заявляють, що знайшли дієвий метод його лікування. Тому радимо вам не панікувати й обрати собі один із серіалів для перегляду.

Читайте також: "12 серіалів, які відображають життя у 2010-х"

"Спіраль"

Кількість сезонів: 2

Роки показу: 2014-2015

Серіал "Спіраль" задумувався як антологія, різні сезони якої крутяться навколо різних вірусів. Дія першого сезону відбувається в Арктиці. Саме там вийшов з-під контролю небезпечний вірус "Нарвік". Наслідком цього стала смерть кількох людей та перетворення одного з них на монстра. Завдання головних героїв – зупинити вірус і попередити його поширення.

Другий сезон починається на острові Сен-Жермен. Звісно ж, там розбушувалась епідемія, цього разу – мікоза. Проте у другому сезоні задля більшої закрученості до сюжетної гілки з вірусом додаються релігійні мотиви та паралельна історія, яка розгортається через 30 років.

Бажання створити неочікуваний фінал призвело до явних сюжетних дір, які, у свою чергу, вплинули й на рейтинги проєкту. Власне, тому антологія і закінчилася всього після двох сезонів.

"І мертві підуть"

Кількість сезонів: 10 (зйомки тривають)

Роки показу: з 2010 року й донині

Серіал "І мертві підуть" (інший переклад – "Ходячі мерці"), став відомий завдяки своєму захмарному рейтингу, мему про Карла та бажанні його авторів знімати серіал вічно. У певний момент його популярність була такою великою, що він навіть обзавівся двома спін-оффами (один вже транслюється, інший вийде в 2020 році), а також власним ток-шоу, в якому після кожного епізоду демонструються закадрові зйомки, гості дають відповіді на запитання глядачів, а також відбувається обговорення побаченого в серії.

А обговорювати є що. Серіал показує нам світ, в якому частина людей, що заражена невідомим вірусом, перетворилася на зомбі. Ті ж, хто не постраждав, намагаються повернутися до нормального життя. Що не так просто, коли всі звичні нині речі вмить перестають існувати. Як-то світло, тепло, можливість швидко комунікувати, перебуваючи в різних точках країни.

Окрім вирішення побутових питань, ті, хто вижили, також зіштовхуються з постійними конфліктами. Причина яких – переважно брак ресурсів і бажання зайняти якомога вищу ланку в новій ієрархії.

"Нація Z"

Кількість сезонів: 5

Роки показу: 2014-2018

Ще один серіал американського виробництва, де наслідком поширення вірусу стало перетворення частини людей на зомбі. Власне дія розгортається через три роки після поширення цього вірусу. Проте, якщо увага в "І мертві підуть" акцентується на міжлюдських стосунках, то в "Нації Z" вона зосереджена на одній людині – Елвіні Мерфі. Він єдиний, кому вдалося не перетворитися на зомбі, попри укус людини, ураженої вірусом.

Антитіла організму Мерфі – єдина надія людства на створення вакцини. Проте з часом стає зрозуміло, що влада п’янить. І першочергове бажання Елвіна врятувати світ трансформується в ідею створення нової нації – нації Z.

Читайте також: "41 серіал для залипання на зимових канікулах"

"Штам"

Кількість сезонів: 4

Роки показу: 2014-2017

Без паніки. П'ять серіалів про віруси

Гільєрмо дель Торро більш відомий як режисер фільмів ("Лабіринт Фавна", "Хеллбой", "Форма води"). Попри те, він випробував свої сили і як режисер серіалу "Штам". Цікаво, що серіал заснований на однойменній трилогії, яку дель Торро написав у співаторстві з американським сценаристом Чаком Хоганом.

Сюжет починається з приземлення "Боїнга" в нью-йоркському аеропорті, який із незрозумілих причин глухне на рульовій доріжці. Розібратися в ситуації намагається спершу поліція, потім спецназ, а пізніше стає зрозуміло, що це справа для епідеміологів. Серед 200 людей, які перебували в літаку, вижило тільки четверо.

У "Штамі" теж усе обертається навколо вірусу, але, на відміну від попередніх випадків, він перетворює людей не на зомбі, а на вампірів. Різниця між цим серіалом та попередніми також і в тому, що його творці показують нам не постапокаліптичний світ, а намагаються якомога реалістичніше вписати події на екрані у сьогодення.

"Останній корабель"

Кількість сезонів: 5

Роки показу: 2014-2018

Пандемія "червоного грипу" вбила чи уразила понад 80% населення планети. Команда ізольованого та неінфікованого бойового корабля, яка складається з 217 людей, намагається знайти ліки та зупинити вірус задля порятунку людства.

Але все виявляється не так просто — знову ж таки через бажання героїв зайняти якнайвище місце в ієрархії. Окрім історії боротьби з вірусом, тут вам і закулісні ігри всередині екіпажу, і політична складова, і "раса обраних". Питання про те, що страшніше: вірус чи люди, які намагаються повернути епідемію собі на користь, поставатиме протягом всього серіалу.

"Дощ"

Кількість сезонів: 2 (у 2020 році вийде третій фінальний сезон)

Роки показу: 2018 – донині

Не тільки американці у своїх проєктах використовують віруси та епідемії як основу для сюжету. Події в датському постапокаліптичному серіалі "Дощ" розгортаються через шість років після того, як вірус знищив частину населення Скандинавії. Вірус, до слова, поширюється через дощ, чим й продиктована назва серіалу.

Історія обертається навколо брата й сестри, які вибираються з бункера та намагаються знайти залишки цивілізації у знелюдненій Скандинавії, покладаючись на записи свого батька про вірус і небезпеки, які можуть на них чекати.

Читайте також: ""1917". Чи варто йти на фільм оскарівського лауреата Сема Мендеса"
На початок