На українській антарктичній станції запрацював безлімітний інтернет

На українській антарктичній станції запрацював безлімітний інтернет

На українській антарктичній станції запрацював безлімітний інтернет
. НАНЦ

На станції "Академік Вернадський" 9 квітня встановили та запустили антену General Dynamics діаметром 2,4 м, після чого українські полярники отримали безлімітний за кількістю трафіку інтернет.

Як повідомили в Національному антарктичному науковому центрі, антену і весь комплекс ІТ-обладнання для нової якості зв'язку загальною вартістю близько 30 тис. доларів подарувала українська ІТ-компанія MacPaw.

"Апаратура здолала довгий шлях, ускладнений, як і вся логістика, ковідним карантином та іншими обмеженнями, але нарешті дісталася найвіддаленішої точки планети, де працюють українці", — розповіли в НАНЦ.

Обладнання також підвищило швидкість підключення до мережі інтернет та збільшило швидкість передачі даних в мережу у 8 разів: з 500 kb/s до 4 Mb/s.

"Дослідження полярних регіонів, океану та космосу є маркерами, що відрізняють країни першого світу від країн третього. Я дуже радий, що саме прогресивний молодий український ІТ-бізнес розуміє, навіщо Україні досліджувати Антарктиду, і готовий своїми грошима підтримати нашу науку. Саме така синергія науки та приватного сектору виводить країни із бідності до технологічних проривів та економічного процвітання", – зазначив директор НАНЦ Євген Дикий.

До цього загальний обсяг трафіку на місяць був 30 GB. А 3 роки тому полярники взагалі не мали нормального зв'язку зі світом: лише раз на тиждень можна було надсилати та отримувати текстові повідомлення.

У науковому центрі зазначили, що учасники експедицій матимуть необмежений зв'язок зі своїми рідними, і, звісно зніматимуть. для більше відео про Антарктиду та свою роботу.

Що відомо

  • На станцію "Академік Вернадський" приїхала 26-та річна антарктична експедиція. Вони вирушили до Антарктиди з аеропорту "Бориспіль" через Туреччину, Бразилію та Чилі.
  • Команда Google створила яскравий дудл із зображенням української антарктичної станції "Академік Вернадський", якій 6 лютого виповнюється 25 років.
  • 29 січня президент Володимир Зеленський підписав указ про відзначення 25-ї річниці заснування антарктичної станції "Академік Вернадський".
  • Українські вчені Національного антарктичного наукового центру прогнозуватимуть та моделюватимуть зміни клімату в Антарктиді та Арктиці. Робитимуть це разом із 30 науковими організаціями з різних країн світу.
  • На острові Галіндез, де розташована українська антарктична станція "Академік Вернадський", 4 січня від льодовика Woozle Hill відколовся край криги, розміром з семиповерховий дім.
  • Озонова діра над Антарктикою, яка восени 2020 року досягала найбільших за останні роки розмірів, закрилася у грудні. Це спричинено природними процесами.
  • Школярка з Кривого Рогу Уляна Кузнєцова перемогла у конкурсі малюнків "Привітай полярника з Новим роком", який влаштував Національний антарктичний науковий центр.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок