Google присвятив дудл 25-річчю станції "Академік Вернадський"

Google присвятив дудл 25-річчю станції "Академік Вернадський"

Google присвятив дудл 25-річчю станції "Академік Вернадський"
. Facebook

Команда Google створила яскравий дудл із зображенням української антарктичної станції "Академік Вернадський", якій 6 лютого виповнюється 25 років.

На дудлі розробники зобразили антарктичну станцію з українським прапором, а поруч із нею бавляться пінгвіни.

Google присвятив дудл українській антарктичній станції
Скрін Суспільного

Команда "Академіка Вернадського" подякувала Google за подарунок і у відповідь створила свій варіант логотипу Google #MySuperG на тлі станції. На фото також видно субантарктичних пінгвінів, що зображені на дудлі.

Що відомо про станцію

Станція під назвою "Фарадей" була заснована Великою Британією у 1957 році та є однією з найстаріших дійсних станцій в Антарктиці. 6 лютого 1996 року станцію офіційно передали Україні та перейменували на "Академік Вернадський" на честь видатного вченого, засновника вчення про біосферу і ноосферу, першого президента Академії наук України (1918 року) Володимира Вернадського. Вона розташована на острові Галіндез Аргентинського архіпелагу, що неподалік Антарктичного півострова, за 15 тисяч кілометрів від України.

Читайте також: 25-та експедиція на станцію "Академік Вернадський": як готуються полярники

Українська станція проводить наукові дослідження щодо зміни клімату, озонової діри, реакції тварин і рослин на потепління тощо. Наприкінці березня 2020 року на станцію вирушила 25-та Українська антарктична експедиція.

Що відомо

  • 29 січня президент Володимир Зеленський підписав указ про відзначення 25-ї річниці заснування антарктичної станції "Академік Вернадський".
  • Українські вчені Національного антарктичного наукового центру прогнозуватимуть та моделюватимуть зміни клімату в Антарктиді та Арктиці. Робитимуть це разом із 30 науковими організаціями з різних країн світу.
  • На острові Галіндез, де розташована українська антарктична станція "Академік Вернадський", 4 січня від льодовика Woozle Hill відколовся край криги, розміром з семиповерховий дім.
  • Озонова діра над Антарктикою, яка восени 2020 року досягала найбільших за останні роки розмірів, закрилася у грудні. Це спричинено природними процесами.
  • Школярка з Кривого Рогу Уляна Кузнєцова перемогла у конкурсі малюнків "Привітай полярника з Новим роком", який влаштував Національний антарктичний науковий центр.
На початок