У Миколаєві діє група взаємопідтримки для підлітків. Що їх турбує найбільше

У Миколаєві діє група взаємопідтримки для підлітків. Що їх турбує найбільше

У Миколаєві діє група взаємопідтримки для підлітків. Що їх турбує найбільше
. Ілюстративне фото – Pexels

Асоціація учасників та інвалідів АТО створила групу взаємопідтримки для підлітків 14-18 років – для обговорення та розв’язання проблем, що турбують молодь. Про це в ефірі програми "Сьогодні. Головне" розповіла модераторка групи взаємопідтримки підлітків Марія Шполянська.

Вперше зустріч групи відбулась у жовтні 2020 року. За словами Марії Шполянської, умов для участі немає, зазвичай приходять підлітки від 12-ти до 19-ти років.

Група створена при Асоціації учасників та інвалідів АТО. Проте, приходять і діти внутрішньо-переміщених осіб, і діти учасників АТО, і діти, чиї батьки такого статусу не мають.

Підготовка менторів для цієї групи тривала три місяці. Готував їх психолог Андрій Козінчук. На зустрічах ментори та підлітки спілкуються про теми, які цікавлять дітей, обговорюють їхній емоційний стан, дізнаються про його причини.

"Чимало батьків вважають, що не можна розповідати про свої проблеми, не розуміють такого спілкування дітей, які дорослішають. Вони не можуть сприйняти той факт, що є люди, які можуть і хочуть допомогти без користі", – розповіла Марія Шполянська.

Голова Асоціації Ілля Шполянський та психолог Андрій Козінчук організували онлайн-конференцію, щоб розповісти батькам, як відбуваються заняття в групі взаємопідтримки. Але жоден із батьків тридцяти учасників групи не приєднався до конференції.

Зі слів Марії Шполянської, найбільш поширеними проблемами серед підлітків є емоційне вигорання, непорозуміння з батьками, булінг тощо.

"Шкільні поради, як з цим боротися, дітям не допомагають. Дітям дуже потрібен простір, де вони просто можуть вільно розмовляти", – розповіла Марія Шполянська.

Читайте також: "Проблеми дитячої онкогематології на Миколаївщині: як змінити ситуацію"

У групі діють правила, які допомагають налагодити спілкування між підлітками. Всі розмови в групі мають залишатися конфіденційними, під час розмови не можна використовувати телефони, ненормативну лексику, не можна дискримінувати, перебивати, критикувати, а також жодних розмов про релігію та політику.

Спілкуються підлітки між собою на різні теми: від емоційного стану до булінгу в школі та селфхармуангл. Selfharm – самопошкодження.

"У цій групі підлітки можуть чесно поділитися своїми думками. Вдома, зазвичай, батьки не дуже добре ставляться до Tik-Tok, до татуювань або до того, що хлопець у 14 років відрощує довге волосся. Ніхто не зрозуміє підлітка краще, ніж підлітки", – сказав психолог Андрій Козінчук.

Група зустрічається щонеділі в приміщенні Асоціації учасників та інвалідів АТО.

На початок