Чому Україна не визнає припинення Харківських угод. Пояснює МЗС

Чому Україна не визнає припинення Харківських угод. Пояснює МЗС

Чому Україна не визнає припинення Харківських угод. Пояснює МЗС
. Вікіпедія

Україна вважає чинними Харківські угоди про розташування Чорноморського флоту Росії на українській території, що дає їй додаткові аргументи для притягнення країни-агресора до відповідальності та компенсації збитків за окупацію Криму.

Як розповів Суспільному речник міністерства закордонних справ Олег Ніколенко, Росія у 2014 році в односторонньому порядку розірвала угоду про перебування російського Чорноморського флоту на території України для уникнення відповідальності за захоплення Криму. Тоді Україна не визнала цю денонсацію і наразі продовжує вважати її чинною, оскільки вона фіксує порушення Росією своїх юридичних зобов’язань на фоні тимчасової окупації Кримського півострова.

За словами спікера МЗС, ця угода фіксує тимчасовий характер базування російського флоту, залишає чинним зобов'язання Росії не мати в його складі ядерної зброї, встановлює загальну чисельність особового складу, кораблів, озброєнь і визначає місця тимчасового розміщення, зобов’язує військові формування флоту поважати суверенітет та законодавство України.

Читайте також: Ахметов, Палиця, Литвин: РНБО доручила СБУ перевірити нардепів, які голосували за "Харківські угоди"

"Порушення положень угоди надає нам додаткові аргументи при можливому розгляді в міжнародних судах питань притягнення Росії до відповідальності та компенсації збитків за окупацію Криму", — наголосив Ніколенко.

Дипломат нагадав, що за розміщення флоту Росія несе перед Україною й фінансові зобов’язання, а ігнорування взаємних розрахунків створює також підстави для боргових позовів.

В МЗС наголосили, що здійснивши збройну агресію та окупувавши частину української території, Росія порушила численні норми міжнародного права, зокрема двосторонні договори.

Про що угоди

Харківські угоди 21 квітня 2010 року підписали тодішні президенти України та Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв. Відповідно до договору, термін перебування Чорноморського флоту Росії у Севастополі було подовжено з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо будь-яка сторона не висловить заперечення. У документі також було зазначено, що термін перебування флоту збільшено в обмін на здешевлення для України російського газу шляхом застосування знижки у вигляді анулювання митних зборів.

В Україні ці домовленості викликали обурення опозиції, екологів, місцевих рад та суспільства загалом, а більшість аналітиків говорили, що ці угоди суперечать Конституції.

У середині березня 2021 року у Верховній раді зареєстрували проєкт закону про денонсування Харківських угод. Автори стверджували, що домовленості формально обґрунтовані знижкою на природний газ від Росії, але на практиці Україна її не отримала.

Що відомо

  • Державне бюро розслідувань оголосило про підозру у державній зраді колишньому президенту-втікачу Віктору Януковичу за підписання "Харківських угод" у 2010 році на користь Росії.
  • 12 березня СБУ почала розслідування та відкрила кримінальне провадження щодо службових осіб органів державної влади за фактом державної зради у період з 2008 по 2010 роки.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок