У Харкові готуються відкрити резервний госпіталь для COVID-хворих: що кажуть у медзакладі

У Харкові готуються відкрити резервний госпіталь для COVID-хворих: що кажуть у медзакладі

У Харкові готуються відкрити резервний госпіталь для COVID-хворих: що кажуть у медзакладі
. Суспільне Харків

Департамент охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації доручив Харківському обласному госпіталю ветеранів підготуватися до прийому хворих з COVID з 5 квітня. У медзакладі кажуть: чекають наказу.

Питання із відкриттям госпіталю ветеранів вирішили ще у п'ятницю, 2 квітня, підтвердив Суспільному в.о. директора Департаменту охорони здоров'я Ігор Волченко.

"Задачу поставили — відкритися в понеділок. Директори готують усі необхідні заходи, розбираються із хворими, які у них є. Щодо госпіталю — 100%, щодо обласної травматології — є певні питання: там пацієнти лежать, у яких операції були на хребті й таке інше", — каже Волченко.

За його словами, пацієнтів госпіталю ветеранів, які потребують долікування, мають перевести до обласної лікарні. Передбачається, що спочатку госпіталь прийматиме COVID-хворих, які не залежать від потокового кисню й одужують.

"Вчора близько 15 людей (пацієнтів з COVID в регіоні), які не потребують кисню, перевели по точках, які не потокові, у залізничні лікарні, де були місця без кисню. Так само і з госпіталем буде на початку. Плюс привеземо до них спеціалістів, Нартова (директора обласної інфекційної лікарні Павла Нартова — ред.), наприклад, з досвідом, щоб пару днів були у них, навчили працювати персонал", — каже керівник департаменту.

У Харкові готуються відкрити резервний госпіталь для COVID-хворих: що кажуть у медзакладі
Суспільне Харків

"Скільки пацієнтів завтра туди доправимо — не можу сказати, не знаю. Головне — відкритися", — сказав Волченко.

Розпорядження про відкриття поки не видавали, сказав Суспільному заступник голови обладміністрації Михайло Черняк.

"Ми плануємо з огляду на ситуацію. Дивитимемося, як будуть розгортатися події", — сказав Черняк.

Головний лікар госпіталю Юрій Федченко знає про плани обласного департаменту.

"Але поки наказу не бачив... Повинен бути якийсь розпорядний документ", — сказав Суспільному 4 квітня Федченко.

За його словами, у закладі на першому етапі є 120 ліжок із кисневими концентраторами. Для тяжчих пацієнтів, яким необхідний централізований кисень, мають 10 точок.

"Кисневі точки у нас є ті, що були обладнані — 10 точок поточного кисню. Але поки зовнішню систему не змонтували (для проведення більшої кількості точок — ред.). У нас є одна киснева бочка на 5 кубів, на іншу чекаємо", — каже Федченко.

Читайте також: У Харкові помер керівник опорної лікарні, який перебував у комі внаслідок COVID

Якщо лікарню відкриють для прийому хворих на COVID-19, доведеться виписати усіх пацієнтів стаціонару, говорить Федченко. За його словами, нині у закладі перебуває близько 190 людей.

"Основна частина людей підуть лікуватися амбулаторно. Можливо, лише кількох людей доведеться перевести до інших лікарень. Я впевнений, це не загрожує їх здоров'ю", — говорить лікар.

"Зараз розмова про те, щоб поки приймати хворих, яким достатньо буде підтримки з концентраторів. Тобто, скоріше за все, забрати хворих з інших лікувальних закладів, щоб звільнити кисневі точки", — каже Федченко.

Що відомо

На початок