На Харківщині обмаль вільних ліжок зі стаціонарним киснем для COVID-хворих — обіцяють обладнати нові

На Харківщині обмаль вільних ліжок зі стаціонарним киснем для COVID-хворих — обіцяють обладнати нові

На Харківщині обмаль вільних ліжок зі стаціонарним киснем для COVID-хворих — обіцяють обладнати нові
. Суспільне Харків

За рік пандемії на Харківщині, де проживає понад 2 млн людей, централізованим киснем для СOVID-хворих обладнали 1095 ліжок, з яких у Харкові — 318. До кінця тижня централізованим киснем планують забезпечити 123 ліжка в обласній інфекційній лікарні.

Про це на брифінгу 23 березня сказав заступник голови обласної адміністрації Михайло Черняк.

"Перебіг хвороби більш важкий, ніж попередні дві хвилі, і ми бачимо, що саме сьогодні потребує стаціонарного кисню більшість з тих людей, які шпиталізуються до закладів охорони здоров'я обласного підпорядкування і міста Харкова", — сказав Черняк.

"Планується підключення додаткових 123 точок", — сказав Черняк.

"На сьогоднішній день ми маємо на території області близько 1100 ліжок, які мають сьогодні доступ до стаціонарного кисню, на них розташовано 958 пацієнтів", — повідомив він.

За словами Черняка, основні зусилля направлені на те, щоб забезпечити опорні медзаклади потоковим киснем. Окрім обласної інфекційної лікарні, кисень проводять у відділенні обласної клінічної лікарні, диспансері радіаційного захисту та міських закладах.

"Така ж сама робота, ми працюємо з міськими медзакладами, для того, щоб розширити кількість, я наголошую, саме стаціонарного підключення до кисню", — заявив він.

З 840 COVID-ліжок у Харкові потоковим киснем забезпечені 318, і їхня зайнятість "майже повна", сказав в. о. директора обласного департаменту охорони здоров'я Ігор Волченко.

На питання, чому ліжка з киснем облаштовують так пізно, Михайло Черняк відповів:

"Що значить пізно? Я б зараз не давав оцінку. Чи були об’єктивні якісь моменти? Я думаю, що були. Враховуючи, що ми сьогодні зібралися командно і проводимо цю роботу, то давайте говорити відверто, що були розслаблені усі в попередній період, після другої хвилі пандемії. Розслабилися всі. Люди, до речі, що найголовніше. І, безумовно, так було в медичних закладах. Але робота тривала".

Черняк не виключив, що може виникнути ситуація, коли для пацієнтів, що потребують потокового кисню, не вистачатиме місць.

"Теоретично, це може бути. Ми розуміємо це. І дивлячись на офіційні показники по виявленню хворих на COVID, ми проводимо певний моніторинг щодо викликів швидкої, який відсоток людей госпіталізується...", — сказав заступник голови Харківської ОДА.

"Чи є сьогодні ризик, проблема у тому, що надходять киснезалежні пацієнти і недостатньо кисню? Є. Ми це розуміємо. Не вистачає того кисню, який має бути під більш високим тиском, ніж дають концентратори", — додав він.

За словами Черняка, медзаклади також потребують додаткових ємностей з киснем. Їх мають поставити до чорнобильської, інфекційної лікарні та трьох лікарень районів області.

Читайте також: Міські опорні лікарні Харкова шукають медиків для роботи з хворими на COVID
На початок