"Наймолодшому — 27". Як змінився типовий портрет хворого на COVID-19 у Харкові

"Наймолодшому — 27". Як змінився типовий портрет хворого на COVID-19 у Харкові

"Наймолодшому — 27". Як змінився типовий портрет хворого на COVID-19 у Харкові
. Суспільне Харків

19 березня Харківська область побила власний рекорд за кількістю зареєстрованих випадків коронавірусної хвороби за добу. В опорних медзакладах доставляють ліжка. В обласній інфекційній лікарні, розрахованій на 300 пацієнтів, на ранок 22 березня було 309 людей. У чорнобильській лікарні на 130 місць — 152 людини. Серед пацієнтів, які потребують кисневої підтримки, стало більше молоді.

Як змінилася хвороба та скільки ліжок доставили у чорнобильській лікарні, Суспільному розповів завідувач відділення №2 Харківського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення Юрій Здибський.

"Наймолодшому — 27". Як в Харкові змінився типовий портрет хворого на COVID-19
Суспільне Харків

Яка зараз ситуація в чорнобильській лікарні?

Зараз у нас на 130 місць — 152 людини, ми поставили додаткові ліжка. Реанімація, враховуючи її розширення, повністю заповнена. За кількістю хворих у нас зараз більше людей, ніж восени, коли були "найпіковіші" часи.

Де розмістили додаткові ліжка? В коридорах?

В коридор ліжка не ставимо, тому що у нас у кожній палаті є окремий туалет та душ, тому пацієнти не залишають палати, не виходять в "чисті зони". Доставляти ліжка в коридори означало б порушувати епідеміологічні норми та піддати персонал ризику заразитися. Ліжка, звичайно, не двоярусні, ставимо там, де є можливість. Але все одно, навіть якщо ми доставляємо ліжка, це не киснева точка. Потоковий кисень має бути проведений до кожного ліжка.

Чи є потреба в проведені нових кисневих точок?

Так.

Зараз в лікарні вистачає рук?

За рахунок того, що планується розширення, йде добір персоналу, поки справляємося тими силами які є, ніхто не йде, незважаючи на навантаження.

"Наймолодшому — 27". Як в Харкові змінився типовий портрет хворого на COVID-19
Суспільне Харків

Чули, що молодих людей в лікарнях побільшало, хвороба протікає важче.

Так, стало багато молодих пацієнтів, в котрих важкий перебіг хвороби. Якщо влітку та восени серед хворих переважали літні люди з супутніми хворобами, то ця тенденція десь з середини зими змінилася, коли почала з'являтися молодь. У молодих пацієнтів навіть без супутніх хвороб відбувається швидке прогресування дихальної недостатності, є необхідність у кисневій потоковій терапії або концентраторі.

Як саме змінився перебіг хвороби?

Ми почали спостерігати, що на догоспітальному етапі у пацієнтів не було довготривалого періоду високих температур, як було раніше. Зараз хвороба починається із загальної симптоматики, невисокої температури, потім відбувається швидкий перехід в категорію хворих, яким необхідна киснева підтримка. Якщо раніше було більше пацієнтів, які довго лікувалися вдома, а потім у важкій формі надходили до нас, то зараз від початку хвороби до необхідності в кисневій терапії проходить мало часу.

"Наймолодшому — 27". Як в Харкові змінився типовий портрет хворого на COVID-19
Суспільне Харків

Скільки років вашому наймолодшому пацієнту?

Здається, 27 років. В середньому, така картина спостерігається серед 30-40-річних, у людей до 50 років. Більшість потребують кисню. У молодих людей найчастіше — тривалі лихоманки, які не реагують на терапію. Дуже довго підбираємо антибіотики, доводиться давати великі дози гормонів, противірусних препаратів.

Тобто коронавірус став "хитрішим"? Його важче лікувати?

Серед молодих пацієнтів помітили тенденцію з початку зими, коли бачимо клінічні прояви пневмонії — температуру, зміни в крові, які відповідають діагнозу, вухом чуємо характерні ознаки пневмонії, але ми робимо рентген, а він "чистий".

Рентген, який призначається хворому найчастіше, неінформативний, він показує, що патології немає, але процес вже йде. До того ж, якщо ми говоримо про приєднання бактеріальної інфекції, то ті антибактеріальні препарати, які використовували на догоспітальному етапі спочатку пандемії та зараз, змінилися. Раніше використовували "легкі" препарати, але зараз до нас надходять люди, яким на догоспітальному етапі призначають антибіотики, які у нас входять до групи резерву. Зараз важче підібрати антибактеріальну терапію.

З чим пов'язуєте такі зміни в перебігу хвороби?

Думаю, це спричинено появою нових штамів, мутацією вірусу. Бачив інформацію, що на території Харківщини виділяли п'ять видів штамів. Можливо, за рахунок того, що йде зараження різними штамами, так відбувається.

Що відомо

  • За добу на Харківщині виявили 456 випадків коронавірусу, одужали 414 людей. До добової статистики внесли інформацію про 15 смертей внаслідок COVID.
  • Статистика одна, реальність інша: заступник голови Харківської ОДА розказав про COVID-ліжка.
  • Секретар міськради Ігор Терехов не виключає посилення карантину в Харкові, як у Києві та Львові.
  • 22 березня до "червоної" зони потрапила Сумська область. Харківська залишається у "жовтій". Динаміка показує, що щонайменше за одним з показників Харківська область може перетнути поріг цього тижня.
На початок