Справи Майдану: суд дозволив спецрозслідування щодо ще двох ексберкутівців

Справи Майдану: суд дозволив спецрозслідування щодо ще двох ексберкутівців

Справи Майдану: суд дозволив спецрозслідування щодо ще двох ексберкутівців
. Олександр Ткаченко/Facebook

Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання слідчого Державного бюро розслідувань та дозволив провести спеціальне досудове розслідування щодо двох колишніх співробітників полку "Беркут" за їхньої відсутності.

Про це повідомляється на сайті Офісу генпрокурора.

"Наразі підозрювані переховуються від органів слідства та суду, а зазначене рішення надасть право стороні обвинувачення на проведення досудового розслідування за їх відсутності (in absentia)", – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у пресслужбі ОГПУ, колишніх правоохоронців підозрюють у перевищенні влади та службових повноважень за попередньою змовою групою осіб спільно з іншими співробітниками полку "Беркут" та Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків столичного ГУ МВС України. За даними слідства, 23 січня 2014 року вони спільно з "тітушками" затримали на вулиці Щорса, перехресті Кріпосного провулку та вулиці Михайла Грушевського активістів громадського руху "Автомайдан", побили їх, пошкодили їхні автівки та доправили затриманих активістів до районних управлінь міліції. Там щодо активістів склали завідомо неправдиві рапорти із використанням неправдивих свідчень, наданих "беркутівцями".

"На підставі завідомо неправдивих показань "беркутівців" слідчими райуправління ГУ МВС України у Києві у порядку ст. 208 КПК України були затримані 9 активістів. Їм було повідомлено про підозру у вчиненні хуліганства. Згодом слідчими суддями Дарницького та Оболонського районних судів м. Києва до затриманих було застосовано запобіжні заходи – тримання під вартою", – розповіли в Офісі генпрокурора.

Колишніх правоохоронців звинувачують за ч. 2 ст. 28 Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією, ч. 3 ст. 365Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу; ч. 1 ст. 366Службове підроблення та ч. 2 ст. 384Введення в оману суду або іншого уповноваженого органу Кримінального кодексу України.

Що відомо

  • Київський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу прокурорів Офісу генпрокурора та надав дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування щодо колишнього начальника Головного управління МВС у Києві Валерія Мазана.
  • Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що суд у справі про розстріли на вулиці Інститутській у Києві під час протестів у 2014 році може винести вирок до кінця поточного року.
  • 15 лютого віцеспікерка Верховної ради Ірина Кондратюк запропонувала заслухати під час години запитань до уряду на поточному тижні генеральну прокурорку Ірину Венедіктову про хід розслідування справ Майдану.
  • ГПУ оголосила підозри щодо причетності до вбивств на Майдані 66 особам, 46 з яких перебувають у розшуку. Здебільшого звинувачення у розстрілах висунуто співробітникам розформованого нині спецпідрозділу МВС "Беркут".
  • Окрім того, підозри в організації злочинів висунуто Віктору Януковичу, його старшому сину Олександру, експрем'єру Миколі Азарову, ексголові МВС Віталію Захарченку, ексгенпрокурору Віктору Пшонці та його синові Артему та інших. Більшість з них нині переховується в Росії.
  • Сукупно у всіх містах України розслідується понад 4,7 тис. злочинів проти учасників Революції Гідності.
  • Печерський районний суд задовольнив клопотання слідчого ДБР про здійснення заочного розслідування стосовно колишнього заступника міністра внутрішніх справ України Віктора Ратушняка, який наразі переховується від правоохоронців.
  • Європейський суд з прав людини 21 січня виніс рішення стосовно кількох справ щодо подій Революції гідності та визнав порушення прав та насильство щодо учасників протестів.
  • Слідство у справі щодо викрадення і вбивства активіста Юрія Вербицького та викрадення журналіста Ігоря Луценка у січні 2014 року під час протестів на столичному Майдані Незалежності скерувало до суду акт стосовно ще двох обвинувачених.
На початок