Миколаївці готуються до кодування супутникового телебачення

Миколаївці готуються до кодування супутникового телебачення

Миколаївці готуються до кодування супутникового телебачення
.

Із 28 січня 2020 року 23 українські телеканали супутникового телебачення закодують. За їх перегляд необхідно буде платити.

Миколаївець Олексій Норинський відмовився від супутникового телебачення. Чоловік каже: “Супутникову тарілку встановив п’ять років тому. Але картинка змінилась... Відключаюсь від супутникового телебачення. Я собі вже придбав приставку”.

Закодувати свій сигнал збираються телеканали 1+1, СТБ, Новий канал, ICTV, Інтер, Україна тощо. Кодування стосується лише супутникових операторів, які постачають технічний (піратський) сигнал. Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський говорить: “У перспективі це дасть додаткові капіталізації самій індустрії, самим мовникам. Вони зможуть інвестувати більше коштів у створення конкурентноздатного продукту. Вони зможуть стабілізувати свій фінансовий стан. Зменшиться відсоток піратства”.

В Україні два офіційні супутникові телевізійні оператори: Viasat та XtraTV. Вони пропонують придбати декодер, який коштує близько 1000 гривень. Кількість доступних каналів та тариф залежить від обраного пакету.

Кодування не стосується абонентів, які користуються приставками Т-2, кабельним та інтернет-телебаченням.

Медіа-експерт Дмитро Канарський каже: “Зараз набуло популярності використання саме інтернету для того, щоб отримувати сигнал. І я думаю, що це вихід для цих людей буде. Бо зараз канали зв’язку дуже якісні і ми можемо отримувати телевізійний сигнал. В тому числі HD сигнал. Тобто це вихід для цих людей буде так”.

Побачити перелік каналів, що підлягають кодуванню, можна на сайтах супутникових операторів та Нацради з питань телебачення та радіомовлення. “Загалом, в Україні супутникове телебачення дивляться понад чотири мільйони абонентів”, - каже Сергій Костинський.

Автор - Олександр Гордієнко, оператор - Ігор Чорний

На початок