Головна інфекціоністка Вінниччини не вакцинуватиметься, бо має антитіла

Головна інфекціоністка Вінниччини не вакцинуватиметься, бо має антитіла

Головна інфекціоністка Вінниччини не вакцинуватиметься, бо має антитіла
. Суспільне Вінниця

Головна інфекціоністка Вінниччини Лариса Мороз не робитиме щеплення, оскільки має антитіла до COVID-19. Про це вона повідомила в інтервʼю Суспільному вчора, 24 лютого.

У публікації "Головна інфекціоністка Вінниччини відмовилася вакцинуватися" від 24 лютого ми допустили неточність, написавши, що Лариса Мороз не буде робити щеплення, бо вакцина "Covishield" поки не пройшла всі етапи досліджень. Таку помилку редактор допустив через неуважність.

Приносимо вибачення Ларисі Мороз та читачам Суспільного.

Ми дбаємо про точність інформації. Помилка не мала корисливої мети.

Читайте також: В Україні розпочалася вакцинація проти COVID-19

На запитання, чи буде вона вакцинуватися, інфекціоністка відповіла так:

"Ну, я на першому етапі ні — у мене ще є антитіла. І я що хочу сказати: якщо є достатній титр антитіл, то в першу хвилю можна й не йти. Це в першу хвилю повинні йти особи, у яких зовсім відсутні антитіла", - сказала Лариса Мороз.

Для повного розуміння ситуації Суспільне публікує стенограму інтервʼю.

Скажіть, будь ласка, плюси й мінуси цієї вакцини?

"Розумієте, ну, казати плюси і мінуси цієї вакцини, про яку ми практично нічого не знаємо... Тобто з тих джерел, що, скажімо так, відомо мені, ця вакцина третю фазу клінічних випробувань починає в лютому місяці в Індії. Тобто основного показника цієї вакцини ніхто ще не озвучив: це її ефективність, який відсоток вона дає можливості уникнути тяжких та летальних… Ви знаєте, що згідно нашого законодавства вакцина має бути більше 70 відсотків ефективності. Тобто ми чекаємо, що будуть якісь дані. Але ви повинні розуміти: якщо нема третьої фази, то які можуть бути дані?"

Що таке третя фаза?

"Третя фаза — це вже безпосередня її ефективність. І тут вже велика кількість — це будуть десятки тисяч осіб і в багатьох центрах. Це не може бути так, що, наприклад, у Вінниці в першій лікарні ми почали і тільки ці десять тисяч у нас. Ні. Це буде Вінниця в Україні, це буде мультицентрове декількох країн. Мабуть, і в деяких випадках ці країни будуть на різних континентах для того, щоб співставити, наскільки вона ефективна в різних і вікових групах, і в різних етнічних групах, наскільки вона ефективна."

Я правильно зрозуміла: вона ще навіть в Індії досконало не вивчена?

"Ну, тобто ось те, що є: я з офіційних джерел, в яких є інформація, — так, що третя фаза. Ви розумієте: це не та класична Астразеника Оксфордська, про яку ми говоримо. І я бачу в офіційних джерелах, що начебто у нього нема GMP сертифіката. Ну, я це не знаю. Це тільки в тих джерелах інформації, які я можу черпнути. І загально відомі ці джерела. Тобто, я думаю, що зараз вона розвезена, і, враховуючи той ажіотаж, який є у нас в країні, я думаю ми отримаємо день-два якусь додаткову інформацію, що і як. Ну, і що ще, знаєте, мене так наперед бентежить, що я отримала інформацію, що в Польщі на тому тижні був виявлений перший раз південно-африканський штам вірусу. А ми знаємо, що південно-африканський штам вірусу — вакцина Астразеника класична Оксфордська дає лише 10% ефективності. І Південно-африканська Республіка вже від неї відмовилася, і півтори тисячі чи півтора (чи 1,2) мільйона вона вже перепродує ці вакцини. Вона після цього штаму неефективна. У мене є трошки побоювання, що, враховуючи це, скільки людей-українців в нас мандрують і працюють в Польщі, що воно може бути завезено в Україну. А ми зараз не маємо можливості тестувати, які штами вірусу у нас є, і що може це також знижувати ефективність. Тобто я вам конкретно можу про цю вакцину сказати десь за тиждень, володіти більшою інформацією. Розумієте?"

Ну, загалом лікарі скептично ставляться?

"Ну, розумієте в останні роки у нас сформувалася «антивакцинальна» дуже потужна хвиля. І вона саме сформувалася внаслідок того, що від антикорової вакцини померла дитина, а ця вакцина вироблялася саме у цьому інституті індійському. Це саме виробництво цього. І розумієте, за ці роки (з 2008) у нас дуже активна «антивакцинальна»… Я прихильник вакцинації. Але я прихильник вакцинації якісними вакцинами. Ми завжди виступаємо за вакцинацію грипу, пневмококової інфекції, за вакцинацію проти гепатиту, тому що ми знаємо ефективність цих вакцин і знаємо, що це вони потужні".

Цю поки якісною не можемо назвати?

"Поки що я взагалі нічого не можу сказати. Я не знаю цю вакцину взагалі. І є такі дані, що Астразеника сказала, що не відповідає за якість цієї. Тому що це ліцензійна. Вони до цього не дотичні. Розумієте, ну, десь за тиждень ми будемо мати інформацію. І, може, будемо дивитися. Знаєте, цю вакцину отримала ще Бірма, Мʼянма, Сейшельські острови. В них почнеться вона потужно. І ми будемо знати…"

А ви будете вакцинуватися?

"Ну, я на першому етапі ні — у мене (сміється) ще є антитіла. І я що хочу сказати: якщо є достатній титр антитіл, то в першу хвилю можна й не йти. Це в першу хвилю повинні йти особи, у яких зовсім відсутні антитіла."

Читайте також

  • В Україні розпочалася вакцинація проти COVID-19
  • Чи варто довіряти індійській вакцині. Пояснює експерт
  • Скільки людей в Україні вже зробили щеплення від COVID-19. Дані МОЗ
  • "Не суперечить ні заповідям, ні вірі". ПЦУ підтримала вакцинацію
  • Україна візьме участь у випробуваннях індійської вакцини від Bharat Biotech
  • Вакцина від COVID-19 для щеплення Зеленського ще не визначена — ОПУ
На початок