Популяризує українську мову у TikTok. Андрій Шимановський. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

Популяризує українську мову у TikTok. Андрій Шимановський. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

Популяризує українську мову у TikTok. Андрій Шимановський. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ
. Суспільне Львів

22-річний блогер Андрій Шимановський популяризує серед підписників у соцмережах українську мову. У своїх відео хлопець розповідає про правильні наголоси, українські відповідники до русизмів та співає пісні-чистомовки.

Андрій Шимановський народився у селищі міського типу Довбиш Житомирської області. Каже, в дитинстві розмовляв суржиком, як і всі.

"Кілька разів я до мами підходив. Вперше десь в 10 років. В мене просто з'явилось оце питання: а чому ми змішуємо мови, чому це так дивно звучить? Приходжу і мамі кажу, а давай я якусь одну виберу. Вона каже, ну звісно, Андрюша, давай. Але потім оточення за білу ворону тебе сприймає. Мовляв, що з твоєю мовою, "давай нармальна", — каже Андрій Шимановський.

Українську хлопець опанував вже пізніше, у Києві, коли навчався на акторському в університеті Карпенка-Карого. Нещодавно хлопець переїхав до Львова.

"Я люблю активність Києва, я люблю цей темп, але я зрозумів, що у Львові мені підходить більше. Мені просто важливо себе так почувати", — каже блогер.

Львівський блогер навчає української мови у соцмережах
Львівський блогер навчає української мови у соцмережах. Суспільне Львів

Спочатку Андрій Шимановський викладав відео на свою Іnstagram-сторінку, а вже у вересні цього року завантажив перше відео у TikTok.

"Зараз у мене така мета, щоб люди додивились до кінця відео і щоб щось корисне залишилось назавжди. Ось кожен ролик, навіть сторіз, але намагаюсь, щоб все несло якусь думку", — каже хлопець.

У планах Андрія Шимановського — зйомки кліпу на пісню-чистомовку.

Читайте також: У Львові відкрили виставку "Революція гідності: спалахи пам’яті"

На початок