У Кропивницькому перевірили незареєстрований притулок для літніх людей

У Кропивницькому перевірили незареєстрований притулок для літніх людей

У Кропивницькому перевірили незареєстрований притулок для літніх людей
. Суспільне: Кропивницький

У Кропивницькому перевірили незареєстрований притулок для літніх людей. Ґрати на вікнах, які перешкоджають евакуації, невідповідність шляхів евакуації, недостатня кількість вогнегасників. Перевіряти притулки почали після пожежі приватного будинку для літніх людей у Харкові.

Притулок "Забота Любимых" розташований на вулиці Ярошенка. Його перевірили двоє працівників обласного департаменту соціального захисту та двоє рятувальників.

Будинку немає в реєстрі надавачів соціальних послуг. Про нього дізналися після пожежі в Хркові, розказав заступник директора обласного департаменту соцзахисту населення Віталій Юхименко. "Це основне порушення. Свою діяльність потрібно починати з реєстрації. Наразі проконсультуємо працівників, щоб цей заклад був внесений до реєстру", – розповів заступник.

За його словами, покарання за таке порушення не передбачене.

Керівниця пансіонату Оксана Лазуніна говорить, площа будинку – 400 квадратних метрів. Він розрахований на 20-х мешканців. Нині тут шестеро пенсіонерів. Працюють півроку. Вартість проживання тут – 6 тисяч гривень за місяць. Оксана Лазуніна знає, що ця будівля не підходить для облаштування пансіонату. "Ходила в райраду та міську раду. Я питала, де потрібно зареєструватись. Ми займаємось такою соціальною допомогою. Мене з кабінету в кабінет відправляють. Ніхто не може сказати, як орендувати приміщення, яке буде відповідати стандартам для пенсіонерів".

Керівниця пансіонату не має паспорту на будівлю. "Нині власниця, яка нам здає в оренду приміщення, його загубила. Вона звернулася в органи, щоб відновити технічний паспорт", – розказала Оксана Лазуніна.

На кухні інспектори знайшли порушення товарного сусідства харчів. Для пенсіонерів готує молодша медична сестра Олена Новак. "Я і сиджу з хворими, і готую. Зранку приходимо, обробляємо людей, переодягаємо, міняємо підгузки, робимо вологе прибирання кімнат. Спускаємось сюди і готуємо сніданок. Потім мию посуд. До першої – обід. Я їх годую, прибираю після цього і готую вечерю", – розповіла медична сестра.

На другий поверх піднятися журналістам не дозволили, тому що там знаходяться пенсіонери, поясила керівниця притулку. Розмовляв з мешканцями Віталій Юхименко. "Найважливіше – це умови проживання людей та як вони потрапили в цей заклад. В контакті з людьми ми зрозуміли, що вони потрапили за власним бажанням. Як бачимо, в приміщені тепло. В робочому стані санвузли. Кімнати не достатньо облаштовані".

Інспектор служби з надзвичайних ситуацій Ростислав Болюк виявив такі порушення: "Не відповідність шляхів евакуації з другого поверху будівлі – дерев’яні сходи. Наявність гратів на вікнах, які перешкоджають евакуації людей, як з першого поверху, так і з другого. Вогнегасники в наявності, але їх об’єм та кількість не достатні для такого приміщення".

Щоб порушення усунули, керівництву притулку надішлють рекомендаційний лист. "Зараз цей заклад не може бути перевірений, як заклад. Тому що він є приватним будинком. В наші повноваження перевірка житлових будинків не входить. Тому ми не можемо їм юридично пред’явити якісь вимоги. Ми можемо тільки направити лист рекомендаційного плану для усунення певних порушень", – сказав Ростислав Болюк.

Що відомо:

  • У справі про пожежу у приватному пансіонаті "Золотий вік", в якому загинули 15 людей, є четверо підозрюваних: власник будинку, орендар, дружина орендаря (фактична керівниця закладу) та чоловік, якого слідство називає адміністратором. Їм інкримінують порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки (ч. 2 ст. 270), яке передбачає покарання від трьох до восьми років ув'язнення.
  • Київський райсуд Харкова взяв усіх чотирьох підозрюваних під варту 23 січня.
  • У неділю, 24 січня, помер один з постраждалих у пожежі. Пенсіонер мав супутні хвороби, й у лікарні його смерть не пов'язують з наслідками пожежі.
  • Поліція встановила особи усіх загиблих у пожежі в пансіонаті в Харкові. Тривають експертизи ДНК.
  • Родинам загиблих та постраждалих у пансіонаті в Харкові планують виділити по 10 тисяч гривень за рахунок обласного бюджету.
На початок