Зеленський підписав закон про ветеринарну медицину. Що він передбачає

Зеленський підписав закон про ветеринарну медицину. Що він передбачає

Зеленський підписав закон про ветеринарну медицину. Що він передбачає
. Unsplash

Президент Володимир Зеленський 12 березня підписав закон "Про ветеринарну медицину". Законом передбачається, зокрема, реєстрація ліків для тварин на п'ять років та заборона використання антибіотиків на постійній основі.

Відповідний закон 4 лютого підтримали Верховна рада.

Як повідомили на сайті ОПУ, закон набирає чинності на наступний день після опублікування та вводиться в дію через два роки з дня набрання ним чинності. Також передбачаються пільгові та перехідні періоди з дня введення закону в дію.

Що передбачає законопроєкт

1. Моніторинг хвороб тварин

У пояснювальній записці зазначається, законопроєктом пропонується запровадження європейської моделі віднесення хвороб тварин до таких, що підлягають повідомленню. Зокрема, передбачається механізм затвердження та реалізації планів моніторингу відповідних хвороб.

За законом, тваринницькі потужності, на яких можливий ризик для поширення хвороб тварин тощо, підлягатимуть процедурі затвердження. Зокрема, ці потужності мають пройти попереднє інспектування на предмет відповідності вимогам законодавства. Інші менш ризикові тваринницькі потужності підлягатимуть державній реєстрації без попереднього інспектування.

Лабораторні дослідження для виявлення захворювань тварин зможуть проводити акредитовані лабораторії як державної, так й інших форм власності.

2. Лікарські засоби для тваринництва

Законопроєктом передбачаються нові правила виробництва, обігу та застосування ветеринарних лікарських засобів. Зокрема, безстрокова державна реєстрація засобів, згідно з яким максимальний термін дії реєстрації ветеринарного препарату становить п'ять років.

Ліцензуванню підлягатиме виробництво, імпорт, оптова та роздрібна реалізація ветеринарних лікарських засобів.

Законом передбачається створення централізованої бази даних ветеринарного фармакологічного нагляду, до якої матимуть доступ оператори ринку ветеринарних препаратів для повідомлення про побічні реакції на зареєстровані за їх заявами ветеринарні лікарські засоби.

Згідно з законом, у виробництві лікувальних кормів зможуть використовуватися тільки ветеринарні лікарські засоби, які мають відповідні умови реєстрації. Законом забороняється застосування антибіотиків на постійній основі, зокрема й для посилення росту. Їх та інші ліки можна використовувати виключно ліцензованими ветеринарними лікарями.

За порушення цих вимог передбачається штраф до 6800 грн, а за порушення правил профілактичного карантину можливий штраф у розмірі 510 грн.

3. Зменшення кількості ветеринарних документів

Замість п'яти ветеринарних документів пропонується видавати лише три: міжнародний сертифікат, ветеринарне свідоцтво та ветеринарний паспорт для ідентифікації тварин.

При цьому скорочується строк на прийняття рішення про видачу або відмову у видачі таких документів з одного місяця до одного дня. Ветеринарні документи, так само як і ветеринарні рецепти можна буде видавати як в паперовій, так і в електронній формі.

Для пом’якшення переходу для бізнесу до нової системи контролю імпорту живих тварин в Україну, живі тварини зможуть ввозитися в України без інспектування компетентним органом країн та потужностей, з яких здійснюється експорт. Це можливо за умови, що ветеринарно-санітарний статус цих країн не погіршився і не було заборон ввезення з цих потужностей протягом останніх двох років.

На початок