16-річна полтавка з аутизмом пише картини. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

16-річна полтавка з аутизмом пише картини. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ

16-річна полтавка з аутизмом пише картини. СУСПІЛЬНЕ | ЛЮДИ
. Суспільне Полтава

Із дитинства займається живописом, має дві персональні виставки та влаштовує уроки арттерапії. 16-річна полтавка Вероніка Дядюк із діагнозом аутизм через картини виражає свої емоції, бо словами їй робити це складніше, каже мама дівчини. Спочатку малювала сама, але вже три роки навчається у полтавського художника.

Вероніка Дядюк пише картину
Вероніка Дядюк пише картину. Суспільне Полтава

Троянди, кава та круасани – натюрморт "Романтичний сніданок" створює Вероніка Дядюк. Малює з натури. Ескіз робить вугіллям, далі – береться за олійні фарби. Менше години – і картина готова.

У чотири роки дівчині поставили діагноз аутизм, розповідає мама. Спілкування їй дається складно, тому живопис для Вероніки – це терапія.

Вероніка Дядюк
Вероніка Дядюк. Суспільне Полтава

"Вона на полотні показує свої емоції, свої відчуття до життя, де вона була, що бачила, з ким спілкувалася. Вона дуже позитивна в мене дівчина, тому на полотні вона показує різні-різні якісь емоційні, яскраві моменти, що її схвилювали", ‒ розповідає мама Вероніки Вікторія Дядюк.

Працює Вероніка аквареллю, акриловими та олійними фарбами. Зображає природу, натюрморти та портрети. Улюблена її картина – це портрет тата.

"Наставник не допомагав, щоб якось скоригувати, вона самостійно. І вона сказала: я художник, я так бачу, я хочу для тата зробити подарунок. Це така значима картина була, де вона себе відчула справжньою художницею", ‒ каже Вікторія Дядюк.

Картини Вероніки Дядюк
Картини Вероніки Дядюк.

Понад три роки Вероніка займається живописом з художником Ярославом Терновським.

"Я пам’ятаю найперші малюнки, які робила Вероніка. Дуже несміливі, дуже стримані. І як зараз ця дівчина себе поводить. Вероніка може створювати самостійно зараз роботи. Ми не беремо до уваги якісь академічні принципи, досконалість якусь, але в цих роботах є душа. І це важливіше" ‒ каже художник Ярослав Терновський.

Нині Вероніка вже й сама влаштовує уроки арттерапії для дітей з аутизмом.

Палітра з фарбами художниці
Палітра з фарбами художниці. Суспільне Полтава

"Діти позитивно реагують на неї, бо вона не так спілкується, як звичайний вчитель. Але вона вже професіонал в малюванні. І вона так доносить їм це, що вони із задоволенням йдуть на її заняття", ‒ каже мама Вероніки.

За три роки дівчинка створила понад сотню полотен. Їх експонувала на двох персональних виставках.

"Життя з аутизмом – це складно, але вона мене навчила концентруватися на позитивних моментах. В неї картини яскраві, бо вона сама позитивна і через себе трансформує в картини оцими кольорами", ‒ розповідає Вікторія Дядюк.

На початок