Остаточне рішення від Верховного Суду: Раду з підтримки кіно треба переобрати

Остаточне рішення від Верховного Суду: Раду з підтримки кіно треба переобрати

Важливо
Верховний Суд підтримав позов Національної спілки кінематографістів
Кіно: ілюстративне фото. Getty Images

Держкіно має провести конкурс, щоб обрати новий склад Ради з державної підтримки кінематографії. Після цього — оголосити новий конкурс на розподіл бюджетних коштів. Так Верховний Суд підтримав позов Національної спілки кінематографістів.

Про це 13 червня повідомила адвокатка юридичної компанії Axon Partners Надія Денисюк.

Згідно з рішенням від 12 червня 2024 року Верховний Суд України визнав нинішній склад ради нелегітимним. За словами адвокатки, це відмова у касаційній скарзі Кабінету Міністрів.

"Відповідно ми фінально виграли, бо суд міг і скасувати попередні рішення", — написала вона у коментарях до свого допису.

Адвокатка додає, що скасування постанови означає, що тепер всі суб'єкти кінематографії матимуть право обрати новий склад ради, тому Держкіно таки повинно провести новий конкурс і кошти, які зараз намагається розділити інституція, "не будуть використані неповноважним органом".

"Це важлива справа. Вона показує, як закон залишається законом, і в умовах воєнного стану ніхто не має жодного законного, а тим більше морального права прикриватись війною задля невиконання власних обовʼязків і порушення закону".

Шостий апеляційний адміністративний суд ще 23 квітня підтримав позов від Національної спілки кінематографістів та підтвердив, що продовження повноважень ради є незаконним.

Однак 24 квітня Держкіно подало заяву до Верховного Суду — і рішення про незаконну діяльність Держкіно призупинили. Це рішення призвело до гучного обговорення в українській кіноспільноті. А також дало можливість Держкіно провести пітчинг, де планують розподілити рекордні 589,6 млн гривень.

"Приємно здивували суди першої та апеляційної інстанції, неприємно здивував Верховний Суд, який абсолютно безпідставно зупиняв дію рішення. Хоча і виніс постанову на нашу користь", — додає адвокатка.

Чому кінематографісти подали до суду

Рада з державної підтримки кінематографії (РДКП) — орган Держкіно, яка вирішує, які фільми отримають фінансування. Це відбувається за допомогою процедури пітчингу: експерти оцінюють проєкти за 5-бальною шкалою і передають результати раді, за якою залишається останнє слово щодо фінансування стрічки.

7 березня 2023 року Кабінет Міністрів України оприлюднив постанову № 203 про подовження повноважень членів Ради з державної підтримки кінематографії. Її ухвалили після звернення Держкіно — там заявили про неспроможність провести конкурс через воєнний стан.

Звернення підписала заступниця голови Держкіно Юлія Шевчук, яка, за словами юристів Axon Partners, не має відповідних повноважень.

Пізніше, 10 березня, Українська кіноакадемія опублікувала офіційну заяву, в якій висловила незгоду з рішенням Кабміну: "Таке рішення Уряду суперечить Закону України «Про державну підтримку кінематографії», оскільки згідно з частиною 1 статті 9, члени Ради з державної підтримки кінематографії призначаються строком на два роки, після чого повноваження припиняються автоматично".

А вже 12 травня Національна спілка кінематографістів України подала позов проти Кабміну, оскаржуючи рішення Держкіно подовжити повноваження членів Ради з державної підтримки кінематографії.

Підтримайте збір Суспільного Мовлення разом із Фондом "Повернись живим" для батальйону безпілотних авіаційних систем 14-ї окремої механізованої бригади ЗСУ.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок