Суд арештував четвертого підозрюваного у справі про пожежу в пансіонаті у Харкові

Суд арештував четвертого підозрюваного у справі про пожежу в пансіонаті у Харкові

Оновлено
Суд арештував четвертого підозрюваного у справі про пожежу в пансіонаті у Харкові
. Фото: Василиса Степаненко

34-річного Ігоря Мірончука взяли під варту на два місяці за підозрою у порушенні правил пожежної безпеки у пансіонаті "Золотий час" у Харкові.

Мірончук перебуватиме під вартою до 21 березня, ухвалила слідча суддя Світлана Колесник.

Слідство називає Мірончука адміністратором пансіонату. Сам підозрюваний це заперечив. Сказав, що добровільно допомагав, "був як співробітник, як старший з доглядачками".

"Зважаючи на те, що я у минулому залежна людина, я з доброї волі... лишився у громадській організації "Європа плюс" працювати з залежними та допомагати літнім людям, які потребують допомоги. Для мене величезною мотивацією та плюсом є те, коли людина, яку привезли з лікарні й кажуть, що вона ніколи вже не встане... Шляхом розмови, коли доглядальниці допомагають, людина починає робити свої перші кроки, хоча на ній всі ставили хрест, а ти чуєш від неї слова вдячності. Від людини та від родичів. Це дорого вартує", — сказав підозрюваний.

На питання, ким він себе ідентифікує, відповів: "Я волонтерив там".

За даними прокуратури, орендарі платили Мірончуку гроші. Підозрюваний сказав, що отримував гроші на знак подяки, зарплатні у нього не було, з орендарями ні про що не домовлявся.

Про пожежу Мірончуку повідомила одна з доглядачок.

"Приїхав туди. Я побачив багато диму, у дворі, кого видно, кого не видно. Я бачив цих бабусь, знав, що люди ще є у будинку, тому що були не тільки ходячі, а й лежачі люди, з якими я безпосередньо розмовляв, проводив частину часу", — сказав підозрюваний.

За його словами, спустити людей з першого поверху було легко. Люди також розміщувалися на цокольному поверсі. "Я накинув куртку, капюшон, якесь простирадло, спускався туди разом з хлопцями. Я не пам'ятаю, хто це був, і ми вже разом виносили людей з цоколя... З цоколя дістали усіх. Нагору уже ходу не було", — розповів підозрюваний.

Мірончука у суді захищали адвокати Сергій Веприцький та Зіновій Галаван, ексначальник Слідчого управління УМВС.

"Колишній наркоман, який проходив реабілітацію у цьому реабілітаційному центрі. Він медбрат, вивчився на медбрата і там не працював керуючим... Він виніс п'ятьох людей. Він сам ледь не згорів. У нього куртка сгоріла", — сказав Сергій Веприцький.

— Шановна суддя ставила вам питання — за рахунок чого ви жили? Чи був випадок, коли ваша дружина продавала квартиру, яка їй належала? — спитав підозрюваного адвокат.

— Було, — відповів Мірончук.

— А куди ви ці гроші діли?

— Лишились на життя.

Київський райсуд Харкова завершив розгляд клопотань прокуратури про обрання запобіжних заходів підозрюваним. Усі вони перебуватимуть під вартою. На оскарження у захисту є п'ять днів.

Що відомо

  • Як повідомили у прокуратурі, у справі про пожежу у пансіонаті "Золотий вік", в якому загинули 15 людей, є четверо підозрюваних: власник будинку, орендар, дружина орендаря (керівниця закладу) та адміністратор. Їм інкримінують порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки (ч. 2 ст. 270), яке передбачає покарання від трьох до восьми років ув'язнення.
  • За даними слідства, орендарі Ольга та В'ячеслав Кравченки фактично керували закладом, де внаслідок пожежі 21 січня загинули 15 людей. Прокуратура вказує на те, що подружжя не подбало про пожежну безпеку у будинку, у приміщенні на двох поверхах, де жили понад 30 літніх людей, не було жодного вогнегасника.
  • 45-річного орендаря В'ячеслава Кравченка Київський райсуд взяв під варту першим. Слідом за ним помістили до слідчого ізолятора на два місяці його дружину Ольгу.
  • 67-річний власник згорілого пансіонату Славік Акопян, який здавав в оренду будівлю, стверджує, що забезпечити приміщення заходами протипожежної безпеки за угодою мали орендарі. Він став третім підозрюваним у справі, якого взяли під варту на два місяці без права внесення застави.
На початок