Бабак Тимко ІІІ дав прогноз на весну

Бабак Тимко ІІІ дав прогноз на весну

Оновлено
Бабак Тимко ІІІ дав прогноз на весну
. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Бабак Тимко віщує, що весна у 2023 році настане у середині березня. Саме тоді, за прогнозом бабака, варто чекати на потепління.

Бабак дав прогноз 2 лютого на біостанції в Гайдарах, повідомляє кореспондентка Суспільне Харків.

"Тимко сказав, що весна настане обов'язково. Але не раніше, аніж за шість тижнів", — "переклав" прогноз Тимка його доглядач Володимир Ронкін.

Також Тимку поставили питання про те, що треба їсти українцям, щоб бути здоровими: бабак обрав буряк.

Тимку подарували кошик з овочами, печивом та згущеним молоком.

Лапкою бабак погасив марки зі своїм зображенням.

В Українському гідрометцентрі зазначають, що День бабака — це свято, щоб привернути увагу до зникнення виду: "До серйозних наукових прогнозів та синоптики, це не має жодного стосунку".

Доглядач бабака Тимка Володимир Ронкін розказав, що Тимко погано спить та схуд, це можуть бути наслідком стресу через війну.

Що відомо

  • День бабака на біостанції в Гайдарах під Змієвом започаткували у 2004 році харківські науковці на чолі з професором Віктором Токарським. За цей час про прихід весни оповіщали три бабаки. Самі ж науковці збігів з прогнозами синоптиків не відстежували.
  • У Харківській області, за різними підрахунками, живе від 5 тисяч до 18 тисяч бабаків. Традицію віщування весни започаткували, щоб привернути увагу до захисту гризунів. Прогноз Тимка у 2021 році не збувся, але на біостанції кажуть: ідея акції знайшла відгук. У 2022 році Тимко ІІІ віщував, що весна буде нестабільною. Бабаків степових внесли до Червоної книги як вид, що зникає.
  • Понад пів року бабак Тимко був в окупації РФ в селі Нестерівка на Харківщині. У вересні село звільнили.
  • За словами завідувача біологічної університетської лабораторії "Східні степи" Володимира Грубника, 70-80% прогнозів Тимка збуваються.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок