"Ми не будемо чинити опір": реакція Харківської єпархії УПЦ на перевірки СБУ у храмах міста

"Ми не будемо чинити опір": реакція Харківської єпархії УПЦ на перевірки СБУ у храмах міста

"Ми не будемо чинити опір": реакція Харківської єпархії УПЦ на перевірки СБУ у храмах міста
. Свято-Покровський чоловічий монастир у Харкові. 10 грудня 2022 рік. Фото: Олена Клименко / Суспільне Харків

У Харківській єпархії Української православної церкви (Московського патріархату) обіцяють надати співробітникам СБУ вільний доступ до всіх церковних приміщень.

Про це Суспільне Харків розповів секретар єпархії Михайло Кіт. Він не зміг назвати точну кількість церков та храмів, до яких вранці 10 грудня прийшли співробітники Служби безпеки України. Каже, силовики працюють одночасно за багатьма адресами, зокрема, й у храмі Священномученика Олександра на ХТЗ.

"Мені зателефонував настоятель, що зараз йде перевірка. У всіх людей перевіряють паспорти, і в тих, хто працює, перевіряють. Я ставлюся до цього спокійно, якщо перевіряють — значить, є причина", — сказав Кіт.

Секретар єпархії каже, сам нині перебуває у Києві на лікуванні. Про візити силовиків дізнався телефоном від настоятелів різних храмів та закликав усіх до співпраці зі співробітниками СБУ.

"Усе, що думають перевірити, хай перевіряють по храмах і монастирях. Ми не будемо чинити опір — нехай все перевіряють і виявляють. Хто і який має настрій. Ми перебуваємо в Україні, на яку напала Російська Федерація. Йде війна. Ми всі визначилися стосовно цього спільного, загального горя", — сказав Кіт.

Що відомо

  • Від ранку 10 грудня у харківських церквах Української православної церкви (Московського патріархату) працюють співробітники СБУ. Це роблять, щоб протидіяти підривній діяльності російських спецслужб в Україні, повідомили в Службі безпеки.
  • 15 листопада Служба безпеки відкрила кримінальне провадження щодо співів із прославлянням Росії під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі. Представник храму повідомив, що священник був зайнятий помазанням людей та спілкуванням із вірянами, а тому нібито не чув співів.
  • 22 листопада СБУ заявила, що проводить контррозвідувальні безпекові заходи у Києві в Києво-Печерській Лаврі, що перебуває в підпорядкуванні УПЦ. Тоді казали, що ці заходи відбуваються в межах роботи з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні.
  • З початку війни СБУ відкрила понад 20 кримінальних проваджень щодо підривної діяльності окремих представників УПЦ МП, у яких фігурують понад 30 підозрюваних — від інформаторів ворога до коригувальників вогню, — повідомили в СБУ.
На початок