15 років за держзраду: покарання Юрію Чернишову з Житомира лишили без змін

15 років за держзраду: покарання Юрію Чернишову з Житомира лишили без змін

Вінницький апеляційний суд залишив без змін вирок Богунського районного суду міста Житомира у справі про державну зраду 83-річного військового пенсіонера Юрія Чернишова, якого засудили до 15 років позбавлення волі.

Під час засідання суддя Вінницького апеляційного суду Сергій Бурденюк зачитав вирок у якому рішення Богунського районного суду міста Житомира залишили без змін.

"Апеляційний суд постановив: апеляційну скаргу адвоката Нестерця в інтересах обвинуваченого Чернишова Ю. І. лишити без задоволення, а вирок Богунського районного суду міста Житомира від 4 січня 2024 року залишити без змін", — сказав Сергій Бурденюк.

15 років за держзраду: покарання Юрію Чернишову з Житомира лишили без змін
Сергій Бурденюк (справа), Вінниця, 16 квітня 2024 рік. Суспільне Житомир/Олена Ваховська

За словами судді Вінницького апеляційного суду Сергія Бурденюка, ухвала апеляційного суду може бути оскаржена в касаційному порядку упродовж трьох місяців.

15 років за держзраду: покарання Юрію Чернишову з Житомира лишили без змін
Судове засідання, Вінниця, 16 квітня 2024 рік. Суспільне Житомир/Олена Ваховська

Захисник Юрія Чернишова Володимир Нестерець у коментарі Суспільному розповів, що подаватиме касаційну скаргу.

"Не згодні. Подаватимемо до Верховного суду. Касаційна інстанція", — повідомив Володимир Нестерець.

15 років за держзраду: покарання Юрію Чернишову з Житомира лишили без змін
16 квітня 2024 рік. Суспільне Житомир/Олена Ваховська

Що відомо про справу 83-річного відставного військового з Житомира

Як раніше повідомляло Суспільне, в березні 2023 року контррозвідка СБУ провела спецоперацію, затримавши відставного військового — 81-річного житомирянина, який передавав "вагнерівцям" розвіддані про систему відеоспостереження у Житомирі. 22 березня 2023 року підозрюваний вніс грошову заставу і був звільнений з-під варти. Після цього чоловік намагався перетнути кордон України з Білоруссю. При спробі перетину кордону підозрюваного житомирянина затримали та взяли під варту без права внесення грошової застави.

У липні обвинувальний акт за фактом державної зради полковника у відставці направили до суду.

11 вересня на другому засіданні у розгляді справі по суті обвинуваченому викликали швидку і шпиталізували. Наступне засідання призначили на 25 вересня, але суд перенесли, бо адвокат підсудного був на лікарняному.

11 жовтня суд продовжив вивчати докази обвинувачення, зокрема, переписку із представником Росії. Ексвійськовий пояснив, навіщо збирав фото Путіна та карти з Україною, зображеною у складі РФ.

31 жовтня під час розгляду справи показали відеозаписи оперативного відеоспостереження за Юрієм Чернишовим, зокрема, його пересування по Житомиру.

7 листопада на черговому засіданні суду адвокат Володимир Нестерець вказав, що стан здоров'я його підзахисного критичний. Враховуючи вік та хвороби, він попросив змінити тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. 17 листопада мало відбутися чергове засідання суду, однак його перенесли на інший день.

21 листопада на засіданні Житомирського апеляційного суду мали розглядати питання про зміну запобіжного заходу для 82-річного Юрія Чернишова. Розгляд апеляції відклали, підсудний лишився під вартою.

12 грудня 2023 року судове засідання у справі Юрія Чернишова перенесли на 3 січня 2024 року.

4 січня 2024 року судовий процес над військовим пенсіонером Юрієм Чернишовим, якого обвинувачували у державній зраді, у Богунському суді Житомира завершився. Суддя Софія Костенко оголосила вирок. 82-річний чоловік отримав 15 років позбавлення волі та конфіскацію майна.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок