У Житомирі за державну зраду судитимуть полковника у відставці

У Житомирі за державну зраду судитимуть полковника у відставці

Оновлено
У Житомирі за державну зраду судитимуть полковника у відставці
81-річного житомирянина, полковника у відставці, судитимуть за державну зраду. Фото: Служба безпеки України

У Житомирі до суду направили обвинувальний акт стосовно місцевого жителя, полковника у відставці, за фактом державної зради. Про це Суспільному Житомир розповіла речниця Житомирської обласної прокуратури Тетяна Гоша.

За словами Тетяни Гоші, обвинувачений – житель Житомира, полковник у відставці, у минулому – начальник штабу розвідки ракетних військ та артилерії. У ході слідства встановили, що з ідеологічних мотивів через свій акаунт у соцмережі він встановив контакт з представником ПВК "Вагнер" для співпраці з розвідкою РФ. Користувався позивним "Снаров".

"Чоловік протягом вересня 2022 – лютого 2023 років постійно перебував на зв’язку з російським куратором та ретельно виконував його завдання. Він збирав інформацію про розташування у Житомирі військових об’єктів, підрозділів військовослужбовців, пересування та кількість військової техніки ЗСУ. Усе це позначав на карті міста, фотографував її та надсилав для ракетного враження армією РФ", – розповіла Тетяна Гоша.

Також чоловік збирав та передавав розвідці ПВК "Вагнер" анкетні дані командирів військової частини, особисто відстежував та перевіряв оперативну обстановку біля адміністративних будівель, наявність інженерних засобів оборони поруч з правоохоронними відомствами обласного центру.

Слідством доведені півдесятка фактів передавання ним відомостей.

Чоловіка судитимуть за частиною другою статті 111"Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану" Кримінального кодексу України.

У Житомирі за державну зраду судитимуть полковника у відставці
Житомирщина, березень 2023 року. Фото: СБУ Житомирщини

У Житомирі за державну зраду судитимуть полковника у відставці
Фото: Служба безпеки України

Як раніше повідомляло Суспільне, в березні 2023 року контррозвідка Служби безпеки провела спецоперацію, затримавши відставного військового, 81-річного житомирянина, який передавав "вагнерівцям" розвіддані про систему відеоспостереження у Житомирі. 22 березня 2023 року підозрюваний вніс грошову заставу і був звільнений з-під варти. Після цього чоловік намагався перетнути кордон України з Білоруссю. При спробі перетину кордону підозрюваного житомирянина затримали та взяли під варту без права внесення грошової застави.

ОНОВЛЕНО на 17:35

Додано відеосюжет кореспондентів Суспільного Житомир із коментарем речниці управління СБУ в Житомирській області Ірини Мартинюк.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок