Хто з депутатів від Житомирщини підтримав законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов'язаних з РФ

Хто з депутатів від Житомирщини підтримав законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов'язаних з РФ

Хто з депутатів від Житомирщини підтримав законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов'язаних з РФ
. Верховна рада. Фото: УНІАН

19 жовтня Верховна рада підтримала у першому читанні законопроєкт про заборону релігійних організацій, які пов'язані з Росією — зокрема Української православної церкви МП.

За законопроєкт №8371, який уряд розробив на виконання рішення Ради національної безпеки та оборони у січні 2023 року, в першому читанні проголосували 267 нардепів.

Із шести нардепів-мажоритарників від Житомирщини законопроєкт про заборону УПЦ МП в першому читанні підтримали п'ятеро депутатів.

"За" проголосували четверо "Слуг народу":

  • Ігор Герасименко
  • Тетяна Грищенко
  • Богдан Кицак
  • Дмитро Костюк

Ще одного нардепа від "Слуги народу" Сергія Кузьміних не було на засіданні.

Підтримав законопроєкт і нардеп Володимир Арешонков, який входить до складу депутатської групи "Довіра", утвореної з 17 позафракційних народних депутатів-мажоритарників, обраних в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах 21 липня 2019 року.

"Проти" проголосували три депутати від "Відновлення України" та один позафракційний. Також проти були 11 народних депутатів, які входять до складу "Платформи за життя та мир", заснованої 21 квітня 2022 року колишніми членами проросійської політичної партії "Опозиційна платформа — За життя". Ця партія заборонена в Україні 19 березня 2022 року рішенням президента України та РНБО.

До складу "Платформи за життя та мир" входить колишній голова Житомирської облдержадміністрації Юрій Павленко. Під час голосування за законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов'язаних з РФ, Юрій Павленко не голосував.

Що відомо про заборону УПЦ МП в Україні

У реєстрі релігійних організацій та офіційних документах Українська православна церква не має приставки Московський патріархат. Назву УПЦ (МП) ще можна побачити у звіті Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті за 2021 рік.

Навесні 2022 року УПЦ Московського патріархату внесли зміни у свій Статут, щоб відмежувати УПЦ від РПЦ. Попри це, релігієзнавча експертиза Держслужби з питань свободи совісті засвідчила: УПЦ є структурним підрозділом Російської православної церкви.

Депутати Хмельницької міськради позбавили права на користування УПЦ МП територією Свято-Покровського собору, де сталася сутичка між колишнім військовим та священнослужителем. Рішення підтримали одноголосно. Також на сесії заборонили усім релігійним організаціям УПЦ МП користуватись земельними ділянками, які перебувають в комунальній власності громади.

Митрополит УПЦ МП Онуфрій та ще понад 20 священнослужителів церкви мають російське громадянство, мовиться в розслідуванні "Української правди". В УПЦ МП назвали цю інформацію "недостовірною та маніпулятивною" і заявили, що митрополит Онуфрій є громадянином України від народження і паспортами інших держав не володіє.

Митрополит УПЦ МП Онуфрій визнав, що мав російський паспорт, однак начебто ніколи ним "не цікавився", а після вторгнення РФ в Україну "полишив російське громадянство.

Депутати Житомирської облради 27 квітня підтримали заборону діяльності УПЦ МП на території області, а також звернулись до президента та Кабінету міністрів з проханням розірвати договори оренди із релігійними громадами УПЦ МП.

У Житомирській єпархії УПЦ МП прокоментували рішення депутатів Житомирської облради про заборону діяльності УПЦ МП на території області. У коментарі Суспільному Житомир протоієрей Житомирської єпархії УПЦ Сергій Грицаюк назвав це рішення рекомендаційним.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок