"Власна справа": майже одну тисячу сто заяв подали жителі Житомирщини на отримання мікрогрантів

"Власна справа": майже одну тисячу сто заяв подали жителі Житомирщини на отримання мікрогрантів

Працівниця швейного цеху, створеного на грантові кошти за програмою "Власна справа"
Працівниця швейного цеху, створеного на грантові кошти за програмою "Власна справа". Житомир, 14 березня 2023 року. Фото: Ірина Остапчук для Суспільне Житомир

1097 заяв подали жителі Житомирщини у рамках державної програми мікрогрантів "Власна справа". В обласному центрі зайнятості прийняли 333 позитивні рішення про надання грантів.

Про це в ефірі Українського радіо розповіла начальниця управління реалізації політики зайнятості Житомирського обласного центру зайнятості Світлана Карпович.

За її словами, у 2023 році надійшло 570 заяв. 54% з них, а це 210 бізнес-проєктів, підтримала Житомирська обласна служба зайнятості. Серед причин відмов представниця центру зайнятості, зокрема, називає можливу негативну оцінку банку та помилки у заяві і бізнес-плані.

Переважна більшість тих, хто подає заявки на отримання грантів, хочуть розвивати вже існуючий власний бізнес, розповила Світлана Карпович.

"Створюють найрізноманітніший бізнес. Це і відкриття приватних шкіл, салонів краси, фітнес-студій, кондитерських, кав’ярень, продуктових магазинів, медичних та стоматологічних кабінетів. Також підприємці розширюють вже діючий бізнес або ж модернізують працююче виробництво. Тут можна назвати переробку деревини, зокрема, два таких роботодавці діють в Баранівці. У серпні у нас був тисячний заявник, це житель Коростеня, який із допомогою грантових коштів планує відкрити атмосферну кав’ярню, де каву готуватимуть на піску", — каже Світлана Карпович.

Подавати заяву на отримання гранту можна на суму від 50 до 250 тисяч гривень. Заявку може подати громадянин України від 18 до 65 років, як початківці у бізнесі, так і діючі ФОПи, а також підприємства – юридичні особи, розповідає Світлана Карпович.

"Отримані кошти можна спрямувати на придбання обладнання, сировини, оренди приміщення, реклами. Обов’язковою умовою для отримання гранту є створення впродовж шести місяців не менше одного чи двох нових робочих місць в залежності від суми коштів. І працевлаштування має здійснюватися на строк не менше ніж два роки. Заяву подають через портал "Дія", кінцевий строк подання — 11 листопада", — сказала Світлана Карпович.

Раніше Суспільне розповідало, що урядовий проєкт єРобота стартував 1 липня 2022 року. Упродовж перших півтора місяця 36 жителів Житомирщини отримали гроші для створення власної справи на загальну суму понад 8 мільйонів гривень.

Впродовж року (із липня 2022 до липня 2023 року) за програмою "Власна справа" заяви на отримання мікрогрантів подали 977 жителів Житомирщини. За результатами їх розгляду Ощадбанком та Житомирським обласним центром зайнятості 283 подані бізнес-плани отримали позитивні рішення Державного центру зайнятості для надання грантових коштів до 250 тисяч гривень.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок