На Запоріжжі майже 33 тисячі сімей ВПО втратили право на виплати — радниця голови ЗОДА

На Запоріжжі майже 33 тисячі сімей ВПО втратили право на виплати — радниця голови ЗОДА

Хто з переселенців втратив виплати від держави та як можна поновити
Брифінг Наталії Будяк, радниці голови ЗОДА, 30.04.2024. Суспільне Запоріжжя/Владислав Киящук

У Запорізькій області майже 33 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб (ВПО) втратили право на виплати. Це сталося через зміни в законодавстві, що набрали чинності з березня цього року. Яка категорія ВПО втратила виплати, кому подовжили і хто має право звернутися за продовженням — дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Про це на брифінгу повідомила радниця голови Запорізької обласної державної адміністрації (ЗОДА) Наталія Будяк.

За словами Наталії Будяк, в Запорізькій області нині зареєстровано близько 230 тисяч переселенців. В тому числі 45 тисяч дітей та 52 тисячі пенсіонерів.

Також посадовиця підкреслила, що саме після початку повномасштабного вторгнення РФ, кількість переселенців в регіоні збільшилася на 171 тисячу. Зокрема йдеться про ВПО з Запорізького, Бердянського, Василівського, Мелітопольського та Пологівського районів Запорізької області.

"Але також маємо людей з Донецької, Херсонської, Харківської та Луганської областей зареєстрованих в Запорізькій області"

Наталія Будяк нагадала, що в березні цього року постановою Кабміну було змінено порядок виплат ВПО. Так, з’явився перелік категорій громадян, які автоматично отримали змогу продовжувати отримувати виплати:

  • пенсіонери в, яких станом на 1 січня розмір пенсії не перевищує 9 444 гривні;
  • люди з інвалідністю I чи II групи;
  • діти з інвалідністю віком до 18 років;
  • тяжкохворі дітей;
  • діти з інвалідністю до 18 років;
  • діти сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, осіб з їх числа віком до 23 років, а також батьків-вихователів і прийомних батьків.

За словами радниці голови ЗОДА, відповідно до цієї постанови у Запорізькій області автоматично продовжено виплати ВПО для майже 26 тисячам сімей.

На Запоріжжі майже 33 тисячі сімей ВПО втратили право на виплати — радниця голови ЗОДА
Радниця голови ЗОДА Наталія Будяк під час брифінгу, 30.04.2024. Суспільне Запоріжжя/Владислав Киящук

Також з'явився перелік категорій людей, які втратили право на продовження виплат ВПО:

  • ті, які перебувають на тимчасово окупованих територіях;
  • ті, чий статус не відповідає майновим критеріям – люди мають житло на не окупованій території, вони здійснили покупки на суму більше ніж 100 тисяч гривень;
  • ті, хто мають депозити на суму більше ніж 100 тисяч гривень.

Згідно з переліком на Запоріжжі втратили право на продовження виплат ВПО майже 33 тисячі сімей, повідомила Наталія Будяк.

Якщо виплати ВПО не подовжилася автоматично, то є певна категорія людей, хто може звернутися за подовженням. Так, у Запорізькій області:

"За розрахунковими показниками, ще 10 тисяч сімей можуть звернутися за продовженням цієї допомоги", — наголосила посадовиця.

У разі, якщо ви плануєте звернутися за продовженням цієї допомоги, то це можна зробити в будь-який день місяця:

"Якщо звернення буде відбуватися не з першого числа, а з будь-якої дати місяця, наприклад з середини травня, або в кінці травня. Все одно ця сім’я отримає виплати з першого травня. Тому тут теж не треба намагатися прийти саме першого травня", підкреслила посадовиця.

Для уточнення інформації громадянами, та зокрема, чи належите ви до категорії людей, що можуть продовжити виплати:

"В уряді працює гаряча лінія 15-45. Так само працює Запорізька обласна гаряча лінія — 0800503508 і так само на сайті Департаменту соціального захисту населення Запорізької області можна знайти всі контакти, всіх районних підрозділів до, яких можна звернутися, всі гарячі лінії всіх районних підрозділів", — нагадала Наталія Будяк.

Також на сторінці Міністерства соціальної політики зазначено алгоритм за яким можна перевірити, чи має людина право для призначення виплат за заявою ще на 6 місяців.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок