Жіноча збірна України з баскетболу 3x3 отримала місце в останньому ліцензійному турнірі до Олімпіади-2024

Жіноча збірна України з баскетболу 3x3 отримала місце в останньому ліцензійному турнірі до Олімпіади-2024

Жіноча збірна України з баскетболу 3х3
Жіноча збірна України з баскетболу 3х3. Федерація баскетболу України

Як це стало можливо.

Жіноча збірна з баскетболу 3x3 отримала право зіграти у заключному кваліфікаційному турнірі на Олімпіаду-2024 у Парижі. Про це повідомила Федерація баскетболу України.

Україна не потрапила в основну сітку команд, що можуть кваліфікуватись на Олімпійські ігри-2024. Однак перебувала у статусі першої запасної на останній ліцензійний турнір до Ігор у Парижі, що 16-19 травня відбудеться у Дебрецені.

Місце України у списку команд на ліцензійний турнір у Дебрецені залежало від підсумків перших відбіркових змагань, що проходять у Гонконгу. І саме завдяки ним українські баскетболістки отримали шанс поборотися за ліцензію.

Як Україна здобула місце на ліцензійному турнірі з баскетболу 3х3?

  • Участь у кваліфікаційному турнірі з жіночого баскетболу 3х3 взяли вісім збірних: Гонконг, а також Угорщина, Нідерланди, Азербайджан, Польща, Єгипет, Монголія та Чилі.
  • Для того, щоб Україна потрапила до списку учасників відбіркового турніру, за підсумками змагань у Гонконгу ліцензію мала здобути європейська збірна. У такому випадку саме Україна отримала б право замінити цю збірну у Дебрецені.
  • Вже за підсумками групового раунду змагань у Гонконгу Україна гарантувала собі участь у ліцензійному турнірі в Дебрецені. До плей-оф пройшли всі європейські збірні: Угорщина, Нідерланди, Азербайджан та Польща.
  • Найімовірніше, збірна України з баскетболу 3х3 займе місце учасників або групи А, або групи D. Саме в цих квартетах виступають учасники ліцензійного турніру у Гонконгу, одного з яких українки і замінять.
  • На ліцензійному турнірі у Дебрецені загалом виступлять 16 команд, які поділені на чотири групи. На Олімпіаду-2024 пройдуть три найкращі збірні.

З ким може зіграти Україна на ліцензійному турнірі з баскетболу 3х3?

  • Група А: Німеччина, Азербайджан, Польща, Туніс
  • Група D: Угорщина, Нідерланди, Італія, Ізраїль

курсивом — виділені збірні, одну з яких замінить Україна за підсумками ліцензійного турніру у Гонконгу

Що відомо

  • Баскетбол 3х3 дебютував на Олімпійських іграх у 2021 році. Україна не була представлена ані в чоловічому, ані у жіночому турнірі.
  • Чинними олімпійськими чемпіонками у жіночому баскетболі 3х3 є Сполучені Штати, що обіграли у фіналі Ігор у Токіо команду ОКР.
  • На Олімпіаду-2024 у жіночому баскетболі 3х3 вже відібралися Франція (як господарка турніру), а також Китай та Сполучені Штати (у статусі лідерок світового рейтингу).
На початок