Біатлон: Кубок світу
Біатлон: Кубок світу
"Попереду багато роботи". Старт чемпіонату світу з біатлону можуть відкласти після шторму на арені в Новому Месті

"Попереду багато роботи". Старт чемпіонату світу з біатлону можуть відкласти після шторму на арені в Новому Месті

Ветле Шостад Крістіансен на етапі Кубка світу 2022/23 у Новому Месті, Чехія.
Етап Кубка світу 2022/23 в Новому Месті. Фото: Kevin Voigt/VOIGT/DeFodi Images via Getty Images

Першою гонкою в програмі змагань має стати змішана естафета 7 лютого.

Організатори біатлонного чемпіонату світу-2024 в чеському Новому Месті вимушено закрили стадіон через наслідки шторму. Про це в Міжнародному біатлонному союзі (IBU) повідомили виданню NRK.

Суспільне Спорт — ексклюзивний транслятор чемпіонату світу з біатлону. Дивіться наживо усі гонки чемпіонату світу на сайті та телеканалі Суспільне Спорт, а також місцевих телеканалах Суспільного.

Перший старт ЧС-2024 — класична змішана естафета — має відбутися в Новому Месті вже в середу, 7 лютого. Місцевий стадіон прийматиме головні гонки змагального року вперше із 2013 року.

Ситуацію для організаторів чемпіонату ускладнили погодні умови: до теплої погоди і дощів додався шторм, що погрожує відкласти початок першості щонайменше на одну добу — до четверга, 8 лютого, повідомляє норвезький мовник.

"Ми все скасували. Стадіон постраждав унаслідок погоди протягом ночі, ми втратили багато снігу, — пояснив директор IBU Даніель Бьом. — Попереду ще багато роботи".

Наразі спортменів не допускають готуватися до прийдешніх змагань на біатлонному стадіоні. Організатори вживають безпекових заходів та прибирають арену.

Журналісти передають, що вітер на стадіоні повалив рекламні банери й засмітив лісову ділянку траси, де організатори вдаються до зрізання дерев задля підвищення безпеки учасників змагань.

"Попереду багато роботи". Старт чемпіонату світу з біатлону можуть відкласти після шторму на арені в Новому Месті
Організатори ЧС-2024 покладатимуться на штучне снігове покриття на стадіоні. Фото: Ida Nysæter Rasch / NRK

У Новому Месті наразі спостерігається тепла погода. Метеорологи прогнозують, що до кінця тижня температура сягатиме 12 градусів тепла удень, зі спадом до 3-4 градусів на початку наступного тижня.

Водночас в IBU переконані, що мають достатні запаси штучного снігу для проведення чемпіонату світу.

"Снігове покриття достатньо товсте, і в нас є 50 тисяч кубічних метрів снігу в запасі. Кількість снігу — не проблема. Але ще є багато роботи, яку потрібно виконати для забезпечення бажаних умов", — додає Бьом.

У збірній Норвегії, що підходить до чемпіонату лідером у чоловічому й жіночому заліках Кубка націй, не побиваються через заборону готуватися до змагань на стадіоні.

"Це не кінець світу, — пояснює Пер Арне Ботнан, очільник спортивного департаменту Федерації біатлону Норвегії. — [Спортсмени] можуть вийти на пробіжку, можуть їздити на велосипедах. Наразі ми маємо відійти від дороги".

Що відомо?

  • Нестача природного снігу спіткає організаторів чемпіонату світу другий рік поспіль. У сезоні-2023 IBU також мусив покладатися на штучне снігове покриття на світовій першості в німецькому Обергофі.
  • До складу збірної України на чемпіонат світу ввійшли 11 спортсменів: шість — у жіночій команді та п'ять — у чоловічій.
  • Чемпіонат світу в Новому Месті триватиме до 18 лютого. Серед спортсменів розіграють 12 комплектів нагород в особистих і командних дисциплінах.
На початок